IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
11:20 | 10 септември 2023
Обновен: 23:51 | 26 април 2024

Тръгват проверки за нерегламентиран улов на миди

Любителите имат право дневно да ловят само до 3 кг

По материала работи: Ставри Таргов
Тръгват проверки за нерегламентиран улов на миди

На Северното Черноморие и тази година Агенцията по рибарство и аквакултури тръгва на лов за нерегламентиран улов на миди. Любителите имат право дневно да ловят само до 3 кг черна мида, съобщава Нова.

Агенцията по рибарство и аквакултури тръгва на лов за бракониерите, които си позволяват добив на големи количества без необходимата документация.

Вече повече от 10 години Ярослав Бойчев и неговите колеги ловят миди в Черно море. „Не се забогатява по тоя начин на вадене на миди или на риба. С 4-метрова лодка няма как да забогатеем и да натрупаме някакво състояние. Така че точно за прехраната работим”, споделя рибарят.

Въпреки че не се забогатява, и за този бизнес се изискват редица разрешителни, напомнят от Агенцията по рибарство и аквакултури. „Лицето първо трябва да е правоспособно по Закона за рибарството.

Второ - трябва да притежава риболовен кораб, вписан в регистъра на риболовните кораби, воден от ИАРА и съответно да му бъде издадено удостоверение за право на извършване на стопански риболов в Черно море за дадената календарна година”, напомня Антоанета Иванова, началник сектор "Рибарство и контрол" ИАРА - Варна.

За последните два месеца в сектор „Рибарство и контрол” - Варна има съставени 6 акта за добив на черна морска мида, като една част са в зона на действие на пристанищата. Сред глобените са и Ярослав и неговите колеги. Те обаче твърдят, че са изрядни и имат всички разрешителни.

И докато санкциите за любителите, които са хванали над 3 кг, варират между 50 и 200 лв., то за по-сериозните количества са предвидени солени глоби. „При извършването на стопански риболов без удостоверение за право на извършване на стопански риболов санкцията е от 1500 до 3000 лв. за физическите лица и от 2000 до 4000 при юридическите лица”, напомня Иванова.

Рибарите от „Аспарухово” имат тяхно обяснение за парадоксалната ситуация. „Досега не са ме глобявали с тези документи, които имам. Сега изглежда има нови началници и някои хора четат закона по различен начин или между редовете.

Искат да изядат хляба на ей такива малки хора като нас”, казва Ярослав Бойчев.

От Агенцията са категорични, че нарушение има и те не са глобени без причина. „Най-често тези нарушения са в зона на действие на пристанище. Т.е., има заповед на министъра. За периода от 2022 г. до 2024 г. има забрана за извършването на стопански риболов в акваторията на пристанище с отдалеченост до една морска миля, с изключение на даляните на специализираните уреди, за които има издадена заповед от изпълнителния директор”, посочва началникът на сектор "Рибарство и контрол" ИАРА - Варна.

Коментари

Новини Варна