IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
11:20 | 11 ноември 2023
Обновен: 11:48 | 27 април 2024

Следим онлайн плаването на НИК 421 към Антарктида в СНИМКИ

Капитанът на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ споделя с фотоси моменти от плаването към ледения континент

По материала работи: Слав Велев
Следим онлайн плаването на НИК 421 към Антарктида в СНИМКИ

32-ата антарктическа експедиция с българския научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) започна преди броени дни, когато корабът отплава за втората си мисия към ледения континент.

Запомнихме огромното вълнение, многобройните гости, дошли да изпратят кораба и екипажа му на Морска гара – Варна. Запомнихме сълзите в очите на най-близките им хора, но и думата на капитан II ранг Николай Данаилов, който обеща на областния управител професор Андрияна Андреева при всяка възможност да изпраща снимки от плаването и по този начин да ни направи свидетели на движението на кораба към българската база на остров Ливингстън. А всеки знае, че думата на капитана е ЗАКОН, съобщават от Областна администрация Варна.

Ето го и първият фото репортаж на капитан Данаилов за плаването през проливната зона на Босфора и Дарданелите. Българският научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий вече е във водите на Егейско море.

На снимките виждаме и четирима от курсантите, част от екипажа на кораба, състоящ се от 34-ма военнослужещи, които ще участват в цялата експедиция до Ледения континент и обратно. В интервю преди плаването капитан Данаилов разказа, че „за тях това е дългосрочна практика, чрез която ще направят своя скок във военната кариера“. Това са три момчета и едно момиче четвъртокурсници, които ще участват активно в дейността на екипажа, а след година и половина, когато станат младши офицери ще могат със самочувствие и опит да се включат в състава на Военноморските сили на Република България. На кораба за да участват в плаването са и още 28 курсанти от ВВМУ, които са с краткосрочна задача само до град Картахена в Испания.

БЛАГОДАРИМ ВИ КАПИТАН ДАНАИЛОВ! ПОПЪТЕН ВЯТЪР И ОЧАКВАМЕ СЛЕДВАЩИЯ ФОТОРЕПОРТАЖ !!! 11.11.2023

Коментари

Новини Варна