IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
14:34 | 9 юли 2015
Обновен: 10:28 | 12 април 2024

Моряци и работници чакат заплати от 3 години

Работодателят дължи пари на 12 българи и украинци

По материала работи: Златина Добрева
Моряци и работници чакат заплати от 3 години

Работници и служители от русенската фирма за корабоплаване „Самкор Шипинг” повече от три години чакат заплатите си. Работодателят дължи пари на 12 българи и на украинци. Дружеството, което е било собственик на товарен кораб, в момента не извършва дейност.

Марин Маринов е бил механик на кораба. Бил е нает за близо година, като уговорката с работодателя била да плати на него и на колегите му след приключването на курса. В средата на януари 2012 г. трудовият му договор е прекратен поради неизплащане на възнагражденията. Собственикът - грузинецът Автандил Самхарадзе му дължи над 14 000 лева.

”След прекратяване на трудовите права, той категорично отказа да ми плаща, не само на мен, а и на останалите колеги”, коментира пред БНТ Марин Маринов.

”Имам да вземам около 5000 евро, също съм обиколил много институции, никъде не ми помагат, дори са ми затваряли вратата. В инспекцията по труда не приеха сигнала ми”, добавя колегата му Сашо Александров.

От инспекцията по труда в Русе обясниха, че след като е прекратен трудовият договор, отношенията с работодателя стават граждански и ощетеният следва да си търси правата по съдебен ред. Марин Маринов завел дело в Русенския районен съд и го спечелил, но се оказало, че сметките на фирмата като юридическо лице са празни, няма никакви средства.

За да може да се намеси съдия – изпълнител, Маринов трябва да заведе ново дело – този път не срещу фирмата, а срещу работодателя си като физическо лице. Но не вярва, че някога той и колегите му ще си получат изработените пари. Смята, че подобни случаи в България ще има, докато не се промени законодателството.

"В Румъния има затвор за това нещо”, коментира потърпевшият Сашо Александров.

Собственикът на дружеството Автандил Самхарадзе не е пожелал да застане пред камерата на БНТ, но заявил, че не бяга от отговорност и прави всичко възможно да се издължи на работниците си. Затова и не е обявил фалит на фирмата.

Коментари

Новини Варна