IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
14:20 | 15 юли 2015
Обновен: 15:52 | 29 март 2024

След дългогодишна сага разрешиха един от основните проблеми на Фериботния комплекс

Започва рехабилитация на втория подемно-преходен мост

По материала работи: Златина Добрева
След дългогодишна сага разрешиха един от основните проблеми на Фериботния комплекс

След дългогодишно протакане правителството разреши най-накрая един от основните проблеми на "Фериботен комплекс Варна", свързан с рехабилитацията на втория подемно-преходен мост. На последното си заседание в сряда Министерският съвет взе решение, с което одобри прехвърлянето на преходен мостик, два подемно-преходни моста и съоръженията, служещи за тяхното управление, на територията на "Фериботен комплекс – Варна" от Национална компания „Железопътна инфраструктура” към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Промяната в управлението на съоръженията се налага поради факта, че те са част от пристанище за обществен транспорт с национално значение, което е от компетенциите на ДППИ, посочват от правителствената информационна служба.

Припомняме, че операторите на трите кораба по фериботната линията Варна - Казказ, от доста време насам се оплакват от сериозно забавяне на претоварните операции заради неработещия от години втори подемно-преходен мост на фериботния комплекс. Заради дългове двата моста бяха прехвърлени от БДЖ "Товарни превози", която е оператор на НКЖИ с идеята оттам да бъдат предадени на ДППИ, където им е мястото, тъй като не е в правомощията на НКЖИ да инвестира в тяхното обновяване и поддържане.

"Холдинг БДЖ" заради тежкото си положение не е изпълнявал финансовите си ангажименти да инвестира в ремонта на втория подемно-преходен мост съгласно договора, сключен за опериране, обясни преди време пред "Черно море" генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

“С вземането на решение от МС за прехвърляне на двата моста на ДППИ ще се реши проблемът с рехабилитацията на втория подемно-преходен мост на "Фериботен комплекс Варна". Паралелно с това се мисли и по въпроса за оперирането, така че може да се премине и към вариант концесиониране", обясни още Забуртов.

 

Коментари

Новини Варна