IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
17:59 | 8 септември 2015
Обновен: 16:11 | 23 март 2024

РИОСВ – Варна: Не замърсяване е причина за измиране на рибата

В канала и до Морска гара бяха открити единични умрели екземпляри

По материала работи: Борис Проданов
РИОСВ – Варна: Не замърсяване е причина за измиране на рибата

Екип от експерти на РИОСВ – Варна, БДЧР – Варна и Регионална лаборатория – Варна към ИАОС са извършили проверки във връзка със сигнали за мъртва риба в канала между Белославско и Варненско езеро и акваторията на Черно море при Пристанище Варна – Изток.

 

Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията във Варна.

 

В тези райони е установено, струпване на умряла риба от вида попчета, хамсия и трицона с размер около 5-15 см. Видове не са включени като защитени, съгласно закона за биологичното разнообразие. Някои от екземплярите са живи. При огледите не са установени брегови източници на замърсяване, нито изтичане на отпадъчни води от плавателни съдове в морето.

 

Констатира се червеникав оттенък на водата, както и миризма, характерна за загниващи водорасли. Взети са водни проби от водите в районите по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и нефтопродукти. Резултатите се анализират в Регионална лаборатория – Варна към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). След промяната в метеорологичната обстановка в района - захлаждане, североизточен вятър и слаб валеж е настъпило нормализиране на данните по показател съдържание на кислород във водния обект.

 

Според експертите, причината за измирането на рибата е свързана с високата температура на водата, ниското съдържание на кислород в нея през предходното денонощие и характерния за този период на годината масов цъфтеж на планктона.

 

riosv-varna.org

Коментари

Новини Варна