IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
15:32 | 1 декември 2015
Обновен: 19:15 | 25 април 2024

92-ма творци рецитират стихове във Вапцаровите дни, посветени на 135 годишнината на ВМУ

От 5 до 92 годишни са участниците в поетичната надпревара

По материала работи: Юлиян Атанасов
92-ма творци рецитират стихове във Вапцаровите дни, посветени на 135 годишнината на ВМУ

ЕЛИ МАРИНОВА
снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ
Изненада за организаторите тази година е огромният брой записани участници за „Вапцаровите дни” в чест на 135 годишнината от създаването на Висшето ни морско училище - 92-ма. Това каза капитан Iранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на училището. Широка е и възрастовата граница - от 5 до 92 години. Седмицата, посветена на големия български поет и човек Никола Йонков Вапцаров се провежда от 1 до 5 декември, като кулминацията тази година ще започне в 10.00 часа на 5 декември в зала "Пленарна" на Община Варна. 


 Идеята за честванията на Вапцаровите дни е на нашия колега -  журналистът Кирил Аспарухов. За тази своя хрумка, той споделя, че всъщност това е негова детска мечта. Бил е само на 5 години, когато е рецитирал стихотворението "Вяра", без тогава да подозира колко голямо е словото на Вапцаров. "Не може да има Яворови дни, Славейкови дни, а да няма дни, посветени на големия Вапцаров, патрон на Висшето военноморско училище във Варна" - каза Кирил Аспарухов. Авторитетно е и журито, което ще изслуша  и награди участниците. Негов председател е поетесата Елка Няголова. В състава му ще бъде и  племеницата на Вапцаров - Мая Вапцарова. Предвидени са награди за 1, 2 и 3-то място, съответно  450 лв., 350 лв. и 250 лв., както и две специални награди от по 150 лв., книги от Съюза на българските художници и ВВМУ. Всички участници ще получат сертификат, а наградените - грамоти. Всеки участник ще представи по една творба, посветена на Вапцаров или на морето, в рамките на 5 минути. Организаторите споделиха идеята си от следващата година да бъде дадена възможност на участниците да подготвят и композиции, дуети, както и ансамблови изпълнения.

 

През 2016г. Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров" тържествено ще отбележи своя 135 - годишен юбилей. То е първото българско техническо училище, както и първото българско висше учебно заведение с международно признати дипломи - каза още капитан Iранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Вече 135 гoдини то е българската "Морска aлма матер" и обучава високо квалифицирани и реализиращи се на 100% кадри както за военноморските сили на Република България, така и на световния пазар на морски кадри за гражданското корабоплаване. 

 

Годишнината на Морското училище ще се отбележи с редица тьржества в градовете Русе (15 януари 2016), Ловеч (26 февруари 2016), Бургас (18 март 2016), София (15 април 2016), като кулминацията на празника ще бъде на 20 май 2016 г. във  Варна. Във връзка с юбилея е създаден Организационен комитет с Почетен председател - контраадмирал Митко Петев - Командир на ВМС и председател - Началика на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" - капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Основните мероприятия ще се финансират от помощи и дарения. По-важните от тях са: издаване на нова редакция на "Алманах на завършилите Морско училище; издаване на "Страници от историята на Морско училище”; юбилеен вестник; изграждане на параклис във Висшето военноморско училище; на два барелефа в алеята на преподавателите; провеждане на тържествено събрание-концерт във Фестивaлния конгресен център; провеждане на ветроходна регата за купата на Началника на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров' ; провеждане на юбилейна научна сесия и др.

 

Разгърната научна конференция ще бъде част от честванията. Един от важните партньори на училището, ректорът-комендант на Полската академия на Военно морските сили кап. I ранг проф. Томас Шубрихт ще бъде удостоен с титла Почтен професор на ВМУ. "Всички тези мероприятия целят да се поддържа високото  ниво и авторитет на училището" - допълни още ректорът. 

Коментари

Новини Варна