IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
08:38 | 23 януари 2017
Обновен: 07:56 | 25 април 2024

Флотилен адмирал, проф. д.в.д. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”: 150 участници от цял свят посрещаме на форума във Варна тази есен

По материала работи: Пламен Янков
проф. Боян Медникаров

- Как ще коментирате домакинството във Варна на годишната асамблея на Международната организация на морските университети, което се очертава да бъде събитието на годината за ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”  през новата 2017-а?

- Едно от основните направления, което ръководството на училището се стреми да развива през последните години, това е утвърждаването на нашия международен престиж и на ефективната работа в различни международни организации. Вече в продължение на 6 години ВВМУ е член на изпълнителния борд на Международната организация на морските университети. През периода 2015-2016 г. училището председателстваше  и Черноморската асоциация на морските институции. Тези наши действия в общи линии имат за цел, както вече казах, преди всичко да утвърждават международния престиж на училището, но също така да създадат и условия за по-добра комуникация с нашите партньори от сродните морски заведения в световен и регионален мащаб. По този начин се подобряват условията за трансфер на добри практики в морското образование, обмяната на програми, на обучаеми. Разбира се, това дава много конкретни резултати. Разработваме съвместни образователни проекти, съвместни научноизследователски проекти. Това няма как да не допринесе за по-нататъшното развитие на нашето училище. От тази гледна точка най- сериозното признание на училището се получи през есента на 2015 г. Тогава в хода на 16-ата годишна асамблея на Международната организация на морските университети в  Риека, Хърватия, бе взето решение 18-ата асамблея през есента на 2017 г. да се проведе във Варна и ВВМУ да бъде домакин на високия форум.


- Докъде стигна организацията на домакинството на форума?

- Измина повече от една година от решението и ние вече направихме първите сериозни стъпки по подготовката на това събитие. Готовността ни по неговата организация беше докладвана на изпълнителния комитет на Международната организация на морските университети. Също така по време на 17-ата асамблея, която се проведе във Виетнам през октомври 2016 г., всички наши планове получиха пълното одобрение от секретариата на организацията, като бе заложено и необходимото финансиране, което да подпомогне провеждането на форума във Варна. През януари 2017 г. училището ще бъде посетено от секретариата на международната организация и намясто ще се уверят в готовността ни за провеждане на това събитие. Както и в предложените от нас локации за настаняването на участниците, за организирането на пленарните съвещания на форума. 


Един от сериозните проблеми пред нас е поканването на високоавторитетни лектори, които да представят най- актуалните тенденции пред световния морски бизнес по време на форума през октомври 2017 г.  Ние вече се ориентирахме тук да бъдат изпълнителният директор на Европейската агенция по морска безопасност, представители на Ноутикал институт в Лондон и, разбира се, на водещи морски компании. Имаме също така план в хода на форума да бъде направено индустриално изложение, където да има представителство на водещи компании, разработващи комуникационни, софтуерни системи и корабни симулатори. Най-важното събитие в програмата на форума, разбира се, това е Генералната асамблея, която набелязва политиката и пътя на развитие на Международната организация на морските университети през следващия период. Ще бъде проведена и международна научна конференция, където преподаватели от морските университети ще могат да представят свои актуални научни достижения. Темата ще бъде „Глобални перспективи в морското образование и квалификация: към устойчив, зелен и интегриран морски транспорт“.


Паралелно с това ще има и студентски научен форум, където студенти от различни университети ще направят презентация на свои решения, достижения. Идеята е по този начин във форум, в който участват президентите на университетите, преподаватели, техни обучаеми, всички да се обединят ведно и да се демонстрира интегритета на нашата международна организация. От особено значение е и фактът, че този студентски форум в рамките на програмата на асамблеята ще съвпадне с периода, когато Варна ще изпълнява функциите на Европейска младежка столица през 2017 г. И това ще бъде приносът на ВВМУ в утвърждаването на имиджа на нашия град като европейска младежка културна столица.


- От колко университета очаквате представители на форума?

- В организацията в момента членуват над 60 университета от цял свят, като критериите за членството са да имат 4-годишен курс на обучение и да подготвят както бакалаври, така и магистри. Сред членовете на организацията са най-престижните американски  и руски морски университети, морски университети на водещи европейски държави. Тук ще бъдат от Австралийския морски колеж, Морския факултет на университет в Кобе, Япония, също и Шанхайския морски университет, Китай. Разбира се, достойно място в организацията имат и европейските морски университети от Полша, Румъния, Украйна, Турция. Със специален статут на член е Световният морски университет в Малмьо, Швеция, който е структура на Международната морска организация. Специален член на организацията е и японската организация “Нюпон Фондейшън”, която спонсорира работата на организацията и на сътрудничеството между морските университети. Всяка година в този форум обикновено участват представители на 40-50 университета, което означава, че ще очаквам около 120-150 участници.

 

- Провеждането на форума има връзка с популяризирането на ВВМУ по цял свят, което води и до привличането на повече чуждестранни студенти. Какъв е техният брой тази година?

- В момента имаме студенти от 14 чуждестранни нации. Най-голям е броят на обучаемите от Гърция, като училището запазва тенденцията да се превърне във водеща своеобразна гръцка морска академия. Това е форма на признаване на международния авторитет на ВВМУ. Общо имаме над 210 чуждестранни студенти.


- Залагате ли все повече да се увеличава техният брой?

- Точно така. Вече имаме чуждестранни випускници на училището с обучение на английски език. Така че англоезичното обучение се развива успешно при нас.


- А как се развиват международните научни и образователни връзки на училището?

- ВВМУ има доста активна и богата международна дейност. Тя е в няколко направления. Най-важното за нас това са съвместните образователни проекти и тук има две поднаправления. Едното е по линия на военноморските академии и другото по линия на морските университети. Говорейки за военноморските академии, ще посоча ключовите ни партньори. Един от тях е академията на ВМС на Полша в Гдиня, с която имаме съвместно обучение по време на плавателните практики и стажове, участия в лагери. В момента в училището по системата “Еразъм” при нас се обучават полски студенти. Другият ни ключов партньор е академията на ВМС на САЩ в Анаполис. Там в момента български курсанти продължават обучението си, с тях си партнираме по време на летните практики, като изпращаме наши курсанти на кратък стаж на учебните им катери. От своя страна през тази година ние бяхме домакини на техни курсанти, които имаха възможност да се запознаят и с културата и историята на България. С академията в Анаполис имаме интересни сътрудничества в областта на киберсигурността. Третото ни важно партньорство е с военноморската академия в Констанца, с която също имаме обмен по време на учебни практики, наши младежи плават на борда на техния учебен кораб  “Мирча”. Между другото, и с полските, и с румънските колеги имаме участия в съвместни научноизследователски и образователни проекти. Например един от тези проекти е посветен на създаването на общ семестър за обмен на обучаеми в рамките на програмата „Еразъм плюс”.  Най-вече с колегите от Румъния имаме и съвместни научни проекти, които разширяват развитието на нашето сътрудничество. Второто направление това са гражданските морски университети и академии. Най- силни партньори тук са Морският университет в Констанца, морският факултет на Истанбулския технически университет, университетът „Пири Рейс” в Истанбул, украинската морска държавна академия и други приятелски университети, с които също  работим в областта и на образователните, и на научноизследователските проекти. Разбира се, училището се стреми да поддържа контакти и с различни неакадемични институции, които се занимават с научни изследвания или с морска квалификационна дейност, с осигуряването на персонал за корабоплаването. Чрез тези партньорства се създават  условия за по- нататъшното развитие на нашата дейност.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Четете още К.д.п. Румен Йовчев: При успешна маневра се чувстваш страхотно!

Коментари

RobKit ( преди 6 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Daniacaf ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна