IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
08:40 | 21 декември 2020
Обновен: 09:46 | 29 март 2024

Новият британски COVID-19 щам – знаем ли колко е опасен, а и какво ни носи?

Има 17 промени в него

По материала работи: Слав Велев
Новият британски COVID-19 щам – знаем ли колко е опасен, а и какво ни носи?

Новият щам се е появил през септември, бил е идентифициран в началото на октомври, но това, което е разтревожило здравните власти във Великобритания, е усиленото му разпространение, обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

В началото на декември са били регистрирани повече от 1000 души, заразени с новия щам в Източна и Южна Англия. На 14 септември здравното министерство съобщи за този вариант на вируса. Новият щам има 17 промени в него. Досега средно бяха откривани по 7, 8, 10. Много рядко имаше откривани изолации с повече изолации. Все още не знаем доколко той е важен и в каква степен той е опасен. Преди всичко трябва да се докаже, че наистина той има връзка и е отговорен за тази повишена заболеваемост в Южна и Източна Англия. Нужни са много сериозни проучвания, за да се докаже в каква степен той има връзка към имунния отговор, обясни проф. Александрова.

 

Коментари

Новини Варна