IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:40 | 21 декември 2020
Обновен: 22:58 | 24 април 2024

Министър Ангелов: Ваксината ще действа и на новия щам на COVID-19

Поставиха под карантина пътниците от три полета от Великобритания

По материала работи: Слав Велев
Министър Ангелов: Ваксината ще действа и на новия щам на COVID-19

Новият щам на COVID-19 се предава по-бързо, но се влияе от новата ваксина, която ще дойде и у нас на 27 декември. Това заяви пред журналисти здравният министър Костадин Ангелов по време на проверка на летище София, относно спазването на последните заповеди от снощи срещу идващата заплаха от Великобритания, свързана с новия щам на коронавируса.

Карантина за 10 дни е била наложена на 659 от 667 пътници, които са пристигнали у нас с три полета от Великобритания през тази нощ. Това съобщиха от МВР по време на проверка на летище София, извършена от министрите на здравеопазването и на вътрешните работи. Това бяха последните полети, допуснати у нас след издадената късно снощи заповед на министър Костадин Ангелов.

Пред журналисти проф. Костадин Ангелов заяви:

„От влизането в сила на тази заповед на територията на България ще кацнат три полета, които са на практика изключение от тази заповед. Единият каца тук (на летище „София“, бел. ред.) с български граждани. Другият каца във Варна, предстои да кацне още един.

Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора, докато дойде ваксината, за да могат да придобият необходимия имунитет и да се справят с този вирус“.

Осем от пътниците в трите самолета са отказали да бъдат карантинирани и ще изчакат в транзитната зона обратни полети за Великобритания. Сред тях са шестима англичани, една българка и един австралиец.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че новият щам на Covid-19 се предава по-бързо, но се влияе от новата ваксина.

Той за пореден път призова хората да спазват противоепидемичните мерки у нас.

Коментари

Новини Варна