IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
14:44 | 13 януари 2021
Обновен: 18:25 | 27 март 2024

Ваксините на „Moderna" дойдоха (ВИДЕО)

На 25 януари се очакват още 4000 дози. Министър Ангелов говори НА ЖИВО

По материала работи: Слав Велев
Ваксините на „Moderna" дойдоха (ВИДЕО)

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 

В склада на „Бул Био” пристигна първата доставка от 2400 дози на ваксината на „Moderna“ срещу COVID-19, предаде БНТ

Създадена е необходимата организация за съхранение и разпределение на препарата към Регионалните здравни инспекции в страната.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Първите дози ваксина от "Moderna" са малко и ще бъдат разпределени само за РЗИ-София. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов след като ваксините пристигнаха в склада на "Бул Био", предаде "Труд"

По думите му, на 25 януари се очакват още 4000 дози, които ще бъдат разпределени във всичките райони на страната. 

Първата фаза на започналото ваксиниране ще приключи в края на този месец, каза още здравният министър. След което от домовете за възрастни хора и сред учителите ще започне втората. 

До момента са изразходвани 16 500 ваксини. На 18 януари пристигат още 35 000 дози от ваксината на "Pfizer".

"Изключително съм обнадежден от темповете, с които се движим", коментира проф. Ангелов.

По отношение подготовката на здравното министерство във връзка с изборите той посочи: "Имаме възможност да ваксинираме членовете на избирателните секции, ако пожелаят, но основната ни цел е да бъдат ваксинирани онези, които ще работят в подвижните сеции".

Министърът съобщи, че предстои проучване за т.нар. сскрита заболяемост сред учителите, което щще спомогне да се прецени дали и кога в класните стаи ще бъдат върнати учениците от горните паралелки, които в момента се обучават дистанционно.

 

Коментари

Новини Варна