IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
14:30 | 25 януари 2021
Обновен: 17:40 | 22 април 2024

Училищата са изключително рискови за заразата! Как действат в Израел

Притеснително е, че у нас все още куца системата на тестване, проследяване и карантиниране

По материала работи: Слав Велев
Училищата са изключително рискови за заразата! Как действат в Израел

С еднократното тестване на учителите няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично. Това заяви математикът Петър Велков пред БНР. По думите му скритата заболеваемост е сред децата.

Според Велков отварянето на училищата е рисково.

Към момента данните са обнадеждаващи. "Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя."

По думите му е притеснително, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

Проблем ще е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа, заяви Петър Велков. Според него трябва да сме "много предпазливи при отварянето".

Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища.

Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят.

Междувременно Израел започна да ваксинира 16 - 18-годишните си греждани срещу коронавируса в опит да им даде възможност да се явят на изпити, предаде Би Би Си.

Повече от една четвърт от населението на Израел от девет милиона са получили поне една доза от ваксината на Pfizer от 19 декември насам, съобщава министерството на здравеопазването.

Включването на 16 до 18-годишни - с разрешение на родителите - има за цел „да позволи връщането им (в училище) и организираното провеждане на изпити“, каза говорител на министерството на образованието.

Министерството на образованието заяви, че е твърде рано да се каже дали училищата ще отворят отново следващия месец.

Израел стартира своята бърза ваксинация - най-бързата в света - на 19 декември, достигайки ваксиниране на 10% от населението си до края на 2020 г.

В неделя правителството заяви, че ще забрани пътническите полети в и извън страната от понеделник вечерта до края на януари, в опит да спре разпространението на нови варианти на вируса.

Днес започна масовото тестване на учителите за COVID-19 в Бургас. То става по график и ще продължи до края на седмицата, предаде БГНЕС.

Тестването с бърз антигенен тест е доброволно, но учителите в Бургас са категорични, че това ще доведе до спокойствие в учебния процес. Преподавателите обаче изразиха становище, че процесът трябва да е двустранен. По думите им е добре да се тестват и учениците, защото те общуват със семействата си и също пренасят вируса.

Коментари

Новини Варна