IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
09:10 | 26 януари 2021
Обновен: 07:38 | 9 април 2024

3 млн. българи са се срещнали с вируса. Защо статистиката не ги лови?

Става въпрос за около 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка

По материала работи: Слав Велев
3 млн. българи са се срещнали с вируса. Защо статистиката не ги лови?

Между 2,5 и 3 милиона българи (или около 45% от населението на страната) вече са се срещнали с коронавируса. Това съобщи пред "Труд" д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница - София, подчертавайки, че заключенията са лично негови.

Според официалната статистика в Единния информационен портал за COVID заболелите към 25 януари са 214 817 души.

Д-р Вълков подчерта, че официалната статистика никога не може да хване истинския брой на заразени и заболели.

"В повечето случаи става въпрос за около 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка", твърди инфекционистът.

Той припомни, че за месец и половина има около 10 пъти спад на заболеваемостта - през октомври и ноември регистрирахме по 4000-5000 позитивни PCR теста на ден, сега броят им е между 400 и 500. При това няма значими разлики в цифрите на тестваните хора.

"През октомври и ноември не бяха включени антигенните тестове. Ако и те влизаха в статистиката, сигурно щяхме да регистрираме по 10 000 заболели на ден", каза още д-р Вълков.

Той бе категоричен, че резкият спад в заболеваемостта се дължи на факта, че мнозина от българите вече са се срещнали с вируса и са придобили имунитет.

"За ваксинален имунитет все още не можем да говорим", обясни д-р Вълков.

Според него, за да се установи какъв е процентът на българите, които са се срещнали вече с вируса, е необходимо да се направи сероепидемиологично проучване - масово изследване на населението за наличие на антитела.

"Не говорим за изследване на 2 или 3 млн. души. Достатъчно е да се направи изследване на една представителна извадка, на един град, както беше направено в Банско в началото на пандемията", обясни инфекционистът.

Той смята, че ако над 70% от хората имат антитела, би било твърде добре. "За съжаление обаче, този процент е трудно постижим, тъй като се оказва, че между 20 и 30% от хората или бързо губят антителата - в рамките на месец-два, или въобще не изграждат антитела", заяви още д-р Трифон Вълков.

"В момента в COVID отделението на Инфекциозна болница имаме петима болни и 85 празни легла. Едва ли сме достигнали сакралните 70% на хора, които са се срещнали с коронавируса, но онези, които са имали досег с него, са в пъти повече от сочените от официалната статистика. Но никой не иска да установи това", подкрепи го и доц. Атанас Мангъров.  

 

Коментари

Новини Варна