IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
10:00 | 7 февруари 2021
Обновен: 10:45 | 23 март 2024

Започва третата фаза на ваксиниране у нас

Бодат членове на изборни комисии и хора на длъжности от обществено значение

По материала работи: Слав Велев
Започва третата фаза на ваксиниране у нас

Започва третата фаза от имунизирането срещу COVID-19 у нас. Тя ще бъде с ваксината на AstraZeneca. Сред ваксинираните ще бъдат членове избирателните комисии и работници на длъжности от обществено значение.

Вчера вечерта у нас бяха доставени  28 800 дози от ваксината. Препаратът е третият, разрешен за употреба в ЕС. Това е и фирмата, от която България е поръчала най-големи количества – 4 милиона и половина.

До момента това е 6-тата по ред доставка на препарат срещу COVID-19 в България. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината  на Pfizer и 32 хиляди на Moderna, предаде NOVA.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба. До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от оксфордската ваксина. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer . В средата на седмицата ще получим и 6 000 дози от ваксината на Moderna.

 

Коментари

Новини Варна