IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
08:40 | 23 февруари 2021
Обновен: 06:10 | 18 април 2024

Съветите на лекарите: Какво да правим преди и след поставянето на ваксината?

Нужни ли са предварителни изследвания?

По материала работи: Слав Велев
Съветите на лекарите: Какво да правим преди и след поставянето на ваксината?

Как да запазим час за ваксина?

По три начина.

През личния лекар - здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, През РЗИ – здравно НЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. През онлайн регистъра - тази възможност е все още предстояща.

Нужни ли са предварителни изследвания?

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите.

Според Експертния съвет по Акушерство и гинекология бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани. Дамите, които планират да имат дете, също не трябва да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.

Всички притеснения относно алергии трябва да бъдат споделени с личния лекар преди да се вземе информирано решение за ваксината.

Възможно е вече да имате антитела срещу COVID-19, дори без да сте разбрали, че сте прекарали заразата. Това най-добре може да покаже тестът за антитела. Преди ваксина не е задължително да се прави такъв, освен това цената за него се поема изцяло от пациента (в различните лаборатории варира между 20 и 30 лв.)

Голямото количество антитела според някои лекари може да доведе до гриподобни симптоми след поставянето на ваксината, които обаче отшумяват до 2-3 дни.

Според Министерството на здравеопазването няма причина преболедувалите да не бъдат ваксинирани.

24 часа преди и след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 гр алкохол. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" д-р Асен Балтов.

Поставянето на ваксина не означава мигновен имунитет. Различните източници дават различен отговор на въпроса кога тялото започва да изгражда имунитет. Причината е, че това до голяма степен зависи от индивидуалната реакция на всеки човек и от вида на ваксината.

Смята се, че в най-добрия случай първите антитела започват да се появяват не по-рано от 14-ия ден след първата доза от ваксините на "Пфайзер" или "Модерна".

При "Астра Зенека" специалистите сочат, че имунитетът започва да се появява след втората седмица от поставянето на ваксината и се увеличава до 12-а седмица.

"Ваксината пази от болестта, а не от пренасянето на вируса", казва проф. Камен Плочев. 

Мит е, че прекаралите COVID-19 не могат да пренасят зараза. Същото важи и за ваксинираните.

Ваксината обаче осигурява здраве на тези, които са си я поставили. Дори да бъдат заразени, техният организъм вече ще е изградил имунитет, с който по-лесно ще преборят вируса, информира БНТ.

Коментари

Новини Варна