IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
11:20 | 15 март 2021
Обновен: 15:09 | 29 април 2024

Четирима донесли коронавирус от Африка у нас

Здравните власти дебнат за навлизането на опасния нигерийския и южноафриканския щам, но едва от няколко дни насам

По материала работи: Слав Велев
Четирима донесли коронавирус от Африка у нас

Кадър: bТВ

Четирима завърнали се от Африка са с коронавирус. Ще се изследват с какъв вариант на вируса са. Това обясни пред бТВ главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев, навръх професионалния си празник Деня на здравния инспектор. Карантината за завръщащите се от Африка е, за да не допуснем влизането у нас на нигерийския и южноафриканския щам. Ще наблюдаваме този процес, изтъкна Кунчев.

Според него темата с ваксинацията се използва с търговска и политическа цел. Кунчев е убеден, че няма връзка между ваксината и смъртните случаи.

Ще купим около 18 милиона ваксини, подчерта той. Забавяне на доставките е имало и при трите ваксини и в другите страни.

Ефект от ваксинацията ще се усети при 30-40% ваксинирани, а епидемия няма да има при 70% ваксинирани. Хората трябва да бъдат спокойни, съветва доктор Кунчев. До края на седмицата или най-късно другата ще е ясно дали ще се възстанови ваксинацията. Ваксинацията е това, което ще ни спаси и с което ще имаме едно спокойно лято, убеден е Кунчев.

Професор Ива Христова от НЦЗПЗ обясни, че новите варианти преодоляват по-тежко протичане на заразата. Ваксинирането в голяма степен предотвратява заболяването, в малки случаи се развива заболяване, но то е леко, по думите й. Ваксините предотвратяват смъртни случаи, уверена е професор Христова. Ваксините, които са у нас са ефективни, по думите й. Тя съветва хората да не чакат до последния момент да търсят помощ, ако се чувстват зле. Настоящият пик е заради британския вариант, стана ясно още от коментара й.

Коментари

Новини Варна