IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
16:10 | 19 март 2021
Обновен: 03:17 | 25 април 2024

Откриха причината за тромбозите при ваксината на AstraZeneca, даже и лекарство

При някои хора ваксината предизвиква образуване на съсиреци в мозъка

По материала работи: Слав Велев
Откриха причината за тромбозите при ваксината на AstraZeneca, даже и лекарство

Германски учени обявиха, че са открили причината за тромбозите при ваксината на AstraZeneca. Освен това има средство, което напълно предотвратява последиците от подобни нежелани реакции, предаде БНР.

Изследователи от университета в Грайфсвалд съобщиха, че са открили причината за проблемите с ваксината. Те са установили, че при някои пациенти препаратът предизвиква твърде силен отговор, който кара тялото им да произвежда тромбоцити.

Учените са изследвали кръвта на шестима пациенти с тромбоза. При всички ваксината е активирала тромбоцитите в кръвта. Това обикновено се случва при рани - тогава се активират тромбоцитите и предизвикват съсирване на кръвта и затваряне на раната.

При някои хора ваксината предизвиква активиране на механизъм, който води до образуване на съсиреци в мозъка. Тъй като този механизъм е бил ясно идентифициран от изследователите, е било възможно и веднага да се намери точното лечение за такива състояния.

Лекарства има и те са 100% ефективни. Не могат да бъдат предписвани профилактично, а само при настъпване на усложнения.

Лечението предотвратява образуването на тромб.

 

Коментари

Новини Варна