IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
17:00 | 17 май 2021
Обновен: 21:29 | 29 април 2024

Важна промяна: От понеделник до четвъртък ваксинират само възрастни и хронично болни

Вижте как ще работят кабинетите в Градска болница във Варна

По материала работи: Слав Велев
Важна промяна: От понеделник до четвъртък ваксинират само възрастни и хронично болни

От понеделник до четвъртък всяка седмица джипитата и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, в случай че са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ще бъдат ваксинирани всички желаещи лица, по реда на записването им.

Това гласи текст от заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове в цялата страна.

Регионалните здравни инспекции трябва да определят такива на територията на всяка община, а при необходимост - и в отдалечени населени места, като това следва да се случи до утре, 18 май.

Ангажимент на РЗИ е всяка седмица да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини.

Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването от днес 17.05.2021г. от ДКЦ I - Варна уведомяват за следните промени в организацията на ваксинационния екип на ДКЦ 1:

1. Съгласно заповедта, считано от утре 18.05.2021г. в дните от понеделник до четвъртък включително ще се имунизират лица над 60г., както и лица под 60г. с хронични заболявания, посочени в заповедта. Моля, лицата с хронични заболявания да носят рецептурна книжка, с която да ги удостоверят.

2. От утре 18.05.2021г. към ДКЦ 1 ще бъдат разкрити 2 отделни кабинета, като в единия ще се извършват ваксинация 1 игла, а в другия ще се извършват само реваксинации. И двата кабинета ще са разположени в малката сграда, зад основната и са един срещу друг. В следствие на това изчакването за ваксинации и реваксинации ще се извършва на 2 отделни опашки.

3. В дните от петък до неделя ще се извършват ваксинации 1 игла на всички желаещи лица, без значение тяхнаха възраст и наличие на хронични заболявания. Реваксинациите ще продължат да са в отделен кабинет и съответно на отделна опашка.

4. При установяване на грешки в сертификатите за ваксинация, моля лицата да ни посочват конкретните неточности по е-мейл dkc_1_varna@yahoo.com. Казусите ще бъдат разглеждане и обработване, съгласно процедури, издадени от РЗИ - Варна, като ще се свържем с лицата за допълнителна информация. Моля, изпращайте e-мейлите със заглавие"сгрешени данни в сертификат за ваксинация"

5. Всички, желаещи да получат своите сертификати по електронната поща, могат да изпратят е-мейл до ДКЦ 1 със заглавие "за издаване на сертификат за ваксинация", като в е-мейл трябва да посочи ЕГН, дата на 1 и 2 ваксина, телефон за връзка и е-мейл, на който искате да получите сертификатите. Напомняме на всички, че личните лекари имат право да издават сертификати на своите пациенти, което е напълно безплатно за лицата. Всички, които искат да получат хартиени сертификати, могат да ги получат във вторник и петък от 09.30 до 12.00ч. к-т 205 / секретар/

6. Съгласно Заповедта на Министъра на здравеопазването, записване на часове няма да има, работата ще е на зелени коридори.

7. Ваксинационните кабинети ще работят всеки ден от 09.00 до 13.00ч.

Коментари

Новини Варна