IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
16:15 | 17 август 2021
Обновен: 11:53 | 27 март 2024

Готова ли е системата у нас за заливащата ни "Делта" вълна (ВИДЕО)

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват у дома безплатно

По материала работи: Слав Велев
Готова ли е системата у нас за заливащата ни "Делта" вълна (ВИДЕО)

заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров/Кадър: Нова ТВ

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно - в домашни условия, и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това заяви на заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации. На нея бе обсъдена готовността на лечебните заведения за новата COVID вълна, предаде "Монитор".

Лекуването на леките случаи в домашни условия ще намали натискът върху болничната помощ, обясни още Петров. По думите му новата амбулаторна процедура трябва да стане до една, две седмици, като тя ще може да се изпълнява от лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и от педиатри. Лекарствата ще се изписват по общия ред, но ще бъдат безплатни за пациентите, увери той. За целта се търси вариант, как точно да става тяхното изписване от специалистите. По думите на Петров, те ще се заплащат от бюджета на НЗОК. В процедурата ще бъдат указани и изследвания, които ще се правят, ако има нужда.“ Ако състоянието на пациента се усложни, той ще бъде приеман в болница“, успокои зам.-министърът.

Д-р Димитър Петров обясни още, че от Министерството на здравеопазването ще стартира процедури за допълнителна поръчка на Ремдесивир и за стратегически медикаменти, които стават дефицитни във времена на пандемия - нискомолекулни хепарини, Дексаметазон и няколко вида антибиотика. „Идеята е да се създадат запаси в шест болници, които да се разпределят в останалите лечебни заведения. Запасите ще са в рамките на около шестмесечното потребление”, обясни зам.-министърът. От думите му стана ясно, че закупуването на допълнителните медикаменти е обвързано с актуализацията на бюджета. „С наличния бюджет е обезпечен Ремдесивир в рамките на договора, но той няма да стигне. Поръчката е за около 15 000 флакона, в момента имаме около 7 500”, уточни Петров. По думите му тези количества ще стигнат до края на септември, точно когато се очаква да има най-много болни.

Във връзка с увеличаващия се брой COVID болни, д-р Петров обясни, че затягането на мерките ще се случва спрямо приетия план - намаляване на капацитета на заведения и мероприятия. По конкретни действия той не уточни, но заяви, че има голяма съпротива срещу всякакво затягане на противоепидемичните мерки. От думите му стана ясно, че към момента здравните власти обмислят да засилят контрола от страна на РЗИ-тата. „Те трябва да си съставят списък с рискови обекти, където има висока вероятност да се случи заразяване. Ще поискаме да се засилят мерките в градския транспорт в страната, а в София ще има допълнителна среща за градския транспорт, защото мерките там не се спазват", посочи Петров. Той обясни, че е много важно в градския транспорт да се носи маска, особено като се има предвид, че в автобусите, трамваите, тролеите, метрото е трудно да се спазва дистанция. От думите му стана ясно, че ще се засили и контролът във влаковете, където има наблюдения, че мерките не се спазват.

По отношение на разпространението на заразата д-р Димитър Петров обясни след срещата с болничните асоциации, че лечебните заведения са подготвени за новата вълна. „Болниците ще успеят. Целта на срещата е да се уточнят технически подробности и проблеми, които възникват“, каза още зам.-министърът. Той обяви още, че здравните власти ще разработят софтуер, който на база на данните от НЗОК за дава информация за наличните легла по области и болници. „ Така тази информация ще може това да е известна на гражданите и Спешна помощ“, посочи зам.-министърът.

Коментари

Новини Варна