IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
12:45 | 2 ноември 2021
Обновен: 18:19 | 28 април 2024

Здравният министър: Ситуацията е критична (ВИДЕО)

Кацаров зове за ваксинация, не мисли за локдаун

По материала работи: Слав Велев
Здравният министър: Ситуацията е критична (ВИДЕО)

Ситуацията е критична и изисква общо действие. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг, в който много съсловни организации обявиха загриженост и отправиха призив към обществото за ваксиниране, предаде "Монитор".

„Може да сме имали различия по някои въпроси, но по темата как да се справим с ковид, нямаме различия, затова сме седнали на тази маса. Искаме посланието ни да стигне до всички”, каза Кацаров.

Кацаров обясни, че това е най тежката от досегашните вълни. По думите му Делта варианта се оказа най-смъртоносен. Според него здравната система се справя добре, но следващите две седмици ще са критични. Министърът се обърна към всички работещи в здравната система, обяснявайки, че знае колко им е трудно психически и физически. „Мога да кажа само, че се гордея с тях. Гордея се че съм българин, с това което те правят. Това не е само здравна криза, а национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама без помощта на всички нас”, каза здравният министър.Той призова  всички да спазват няколкото прости правила – носене на маските, ограничаване на контактите през следващите дни- седмици, да се проветрява, да се спазва дистанция. По думите му най-важното е хората да се ваксинират. „Ваксинирането ще ни извади от това бедствие и ще ни върне нормалния живот. Всичко друго е отлагане от единия до другия локдаун”, каза още министърът. Той посочи, че ясно се вижда, че ваксините са ефективни, защото там където има висок процент имунизирани, умират и се хоспитализират много по-малко хора. „Можем да излезем от тази ситуация и да се справим, но ако всички заедно осъзнаем заплаха, пред която сме изправени. Това отправяме като призив. Ситуацията е критична и ще е такава следващите няколко седмици”, каза още здравният министър.

Председател на УС на БАПЗГ Милка Василева  от своя страна призова хората да се пазят.

"Здравната система трябва да продължи да съществува. Ковид е страшно заболяване, но има и много други заболявания а сега българските граждани нямат равен достъп до здравна грижа.мисията на всички нас е да лекуваме всички. Ваксинирайте се, спазвайте дистанция”, призова още Василева и алармира, че има огромен недостиг на медицински сестри. Липсват 35 хиляди за цялата страна. По думите й 45% от медицинските сестри са ваксинирани.

Николай Шарков, председател на зъболекарския съюз, обясни, че трябва да се мисли за живота на всеки един. Сега най-важното е да се стигне до по- високи стойности на ваксинация. Над 40% от лекарите по дентална медицина са ваксинирани", обясни Шарков и подчерта, че зъболекарите са на първа линия. „Единственото, което може  да ни спаси, е ваксинацията”, каза още той.

Председателят на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова подчерта, че над 90% от хоспитализираните са неваксинирани. По думите й трябва по-добра информираност по отношение на ковид ваксините.

Председателят на БЛС Иван Маджаров  посочи, че над 90% от колегите му твърдят, че ваксините помагат. Той призна, че има лекари, които са обвинявани, че дават разнопосочни послания по темата. Затова той даде насока как хората да се ориентират за правилното мнение и кое твърдение е на база научни доказателства  по отношение на ваксините. По думите му, когато над 90% твърдят нещо, и само няколко процента твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството е право.

"Не всеки, който се различава от общото мнение, е Галилео Галилей. Той е доказал, че земята се върти, за разлика от сегашните, които просто са срещу науката и се определят като пророци. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременния Галилео Галилей, всъщност носиш само страдание”, каза д-р Маджаров.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че България се е провалила с ваксините.

„Не е страшно да се провалиш, по страшно е да не си го признаеш, това правим днес”, каза той. По- добре е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим.

Председателят на БАЗП Пламен Таушанов засега темата с фалшивите сертификати и колко порочна практика е това. Той посочи, че сега хора с фалшив сертификат искат да се ваксинирант, но не могат. Таушанов даде пример и за това как преди хората не са искали да ваксинират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Призова за кампания, която да проучи какви са нагласите.

Председателят на сдружение за развитие на българското здравеопазване д-р Боряна Ботева призова специалисти да представят безпристрастна и научно доказана информация, а не такава, която наклонява везните за или против. Според нея ако хората имат точната информация, ще се ваксинират.

Символично накрая всички представители на съсловни организации и здравният министър се хвана за ръка, призовавайки хората да се ваксинират.

Коментари

Новини Варна