IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
11:30 | 1 юли 2022
Обновен: 18:45 | 27 март 2024

Ковид вълна се вдига, в МЗ ваканцуват. Спират онлайн записването за ваксина

Здравното министерство отново препоръчва да се носят маски на закрито и в градския транспорт

По материала работи: Слав Велев
Ковид вълна се вдига, в МЗ ваканцуват. Спират онлайн записването за ваксина

Здравното министерство отново препоръчва да се носят маски на закрито и в градския транспорт/Снимка: АРХИВ

Насред надигащата се нова вълна с по-заразния вариант на омикрон, министерството на здравеопазването обяви, че изключва от утре системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта www.his.bg(link is external). Това се прави временно и се налага заради декларираната от редица лечебни заведения невъзможност целодневно, при пълна работна седмица, да осигуряват достатъчно медицински персонал за поставянето на ваксини срещу COVID-19, с оглед сезона на отпуските, обясняват от ведомството. Поддържането на непрекъснати дежурства вероятно не е оправдано и на фона на изключително малкия брой българи, които се ваксинират - за изминалото денонощие са поставени само 1300 дози, пише "Сега".

Хората с регистрирани към 01.07.2022 г. дата и час за поставяне на ваксина чрез онлайн системата следва да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар или към съответната регионална здравна инспекция за насрочване на нови дата и час за ваксинация, посочват от МЗ. В рамките на днешния ден регистриралите се в системата лица ще получат известие по телефон или електронна поща, с което ще бъдат уведомени за промяната.

Всеки, който желае да получи ваксина срещу COVID-19, освен при своя личен лекар или съответната регионална здравна инспекция, може да го направи във ваксинационните пунктове, посочени ТУК.

Педиатрични ваксини срещу COVID-19 се поставят в пунктовете, изброени ТУК.

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано, препоръчва МЗ.

Повече информация за ваксинацията при възрастни и хора, страдащи от различни заболявания, можете да намерите ТУК

Коментари

Новини Варна