IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
11:00 | 2 юли 2022
Обновен: 19:29 | 22 април 2024

Кантарджиев: BA.5 ще доминира в България през юли

Новият вариант на "Омикорон" идва у нас след пътуване в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Кантарджиев: BA.5 ще доминира в България през юли

Очаквам, че през юли подвариантът на COVID-19 BA.5 на "Омикрон" ще доминира в България. Затова предупреди пред bTV бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксиниране проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му хубавото е, че много по-лесно минава заболяването.

Проф. Кантарджиев обясни, че COVID-19 се пренася у нас от европейските летища и пътуване в чужбина.

Той поясни, че проветряването на помещенията е от изключителна важност, както и спазването на обичайните мерки, които всеки път се препоръчват - дистанция, носене на маска на закрито сред много хора, дезинфекция и самоизолиране при първи симптоми на инфекцията.

В края на миналия месец от Министерството на здравеопазването съобщиха, подвариантът ВА.5 на „Омикрон“ вече циркулира в България. Седем проби, шест в София-град и една в Кюстендил, с подварианта ВА.5 на „Омикрон“ бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2, съобщиха от здравеопазването ведомство.

Коментари

Новини Варна