IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
17:00 | 29 ноември 2022
Обновен: 01:28 | 28 март 2024

Твърди се, че смъртта от измръзване е безболезнена. Но дали наистина е така?

Какво се случва с човешкото тяло при опасно ниски температури?

По материала работи: Слав Велев
Твърди се, че смъртта от измръзване е безболезнена. Но дали наистина е така?

Снимка: Дойче Веле

Твърди се, че смъртта от измръзване е безболезнена. Но дали наистина е така? Как реагира тялото при опасно ниски температури и какво се случва с организма при измръзване?  

Телесна температура от 36,7 градуса по Целзий е идеална за хората. Тогава човешкото тяло функционира най-добре. От тази вътрешна температура зависят обмяната на веществата и работата на органите, затова организмът прави всичко възможно, за да поддържа тази телесна температура, пише "Дойче Веле".

Всъщност той се справя с тази задача само донякъде - все пак повече от 5 милиона души в света годишно умират, защото са били изложени на прекомерно високи или ниски температури.

Обмяната на веществата регулира телесната температура

Тялото разполага с рецептори, които следят за оптималната телесна температура. Ако тя започне да спада, тялото реагира със засилена обмяна на веществата. Освен това обмяната на веществата затопля човешкото тяло. Ако е студено, тялото се нуждае от повече енергия. В студа кръвоносните съдове се свиват, за да не губим енергия.

"Облечи си нещо дебело и топло, за да не се простудиш" - тази стара мъдрост не е много вярна. В същото време през зимата, когато е по-студено, зачестяват и простудите. Как се обяснява това и как да се предпазим от тях?

Ако обаче до клетките не достига достатъчно кръв, тялото започва да изпитва болка. Първо това усещат пръстите на ръцете и краката, носът и ушите. Ако телесната температура продължи да спада, някои жизненоважни органи - като сърцето, белите дробове и мозъкът - започват да функционират ограничено. Когато телесната температура спадне дори само 2 градуса под оптималната, започва процес на хипотермия. Тялото се опитва да противодейства със засилена активност: активизира се мускулната дейност и започваме да треперим с цялото си тяло.

При 32 градуса телесна температура треперенето спира, но това не е добър знак: просто означава, че тялото вече няма сили и енергия, дори за да трепери. Мозъкът и нервните окончания престават да изпращат сигнали, започва изтръпване на крайниците.

През тази фаза болките намаляват, но почти не можем да се помръднем. В това състояние вече не можем да говорим или да мислим, появяват се обърканост и липса на ориентация. Тогава тялото преминава на икономичен авариен режим. Но и той в едни момент отказва да работи.

Внимавайте с алкохола!

Който си мисли, че може да си помогне с малко алкохол, се лъже. За кратко алкохолът създава усещане за вътрешна топлина. Това се дължи обаче на факта, че кръвоносните съдове се разширяват. Те се пълнят с топла кръв, която обаче много бързо отново се охлажда. На повърхността на кожата усещаме живителна топлина, но като цяло тялото ни трепери. Нашите вътрешни органи не се оросяват достатъчно с кръв, а телесната температура продължава да спада. Минусовите температури ни парализират, а всяко по-нататъшно спадане на температурата ни излага на все по-голяма опасност.

Болезнено ли е измръзването?

Ако температурата на тялото спадне под 29,5 градуса, главният мозък спира да работи, губим съзнание и витаем между живота и смъртта. Забавя се и сърдечната дейност: вместо нормалните 60 удара в минута, то бие вече само веднъж или два пъти в минута. В резултат от това  кръвообращението спира и настъпва смърт. Дали смъртта от измръзване е наистина безболезнена, както се твърди, не е ясно. Учените не са единодушни по този въпрос.

Коментари

Дед Колю ( преди 1 година )
Питайте Иван Костов той ще знае. Той прати в отвъдното един милион пенсионера. Някой от тях измръзнаха.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна