IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
16:00 | 30 юли 2023
Обновен: 10:52 | 27 април 2024

7 вида инсулин изчезнаха от аптеките

Причината - износ!!!

По материала работи: Ставри Таргов
7 вида инсулин изчезнаха от аптеките

Седем вида инсулин отново изчезнаха от аптеките у нас. За това алармират и пациенти, и фармацевти. Какви са причините и взимат ли се мерки провери екип на bTV Новините.

Ивелин Синигеров е диабетик от втори тип. Споделя, че открива нужния инсулин трудно.

„Чакането е голямо. Може и по един месец да чакам. Това е лошото, че рецептите имат срок 15 дни.

В този срок, ако не се открие инсулина, трябва наново да се ходи при доктор, отново да се пишат рецепти и в следващите 15 дни не се знае дали пак ще се намери и става едно обикаляме по доктори, което е доста неприятно“, разказва мъжът.

Той споделя, че в критични моменти по-често открива нужния инсулин в групи на пациенти в социалните мрежи вместо в аптеките.

Фармацевтите също потвърждават за дефицита. Обясняват, че зареждането не е редовно.

За проблема омбудсманът сезира здравния министър.

„Хората ми сигнализират, че е добра идея да се направят нормативни промени, с които тези инсулинови препарати да бъдат включени в забранителния списък за износ, защото на практика те в момента се изнасят и всъщност българските болни от диабет се оказват без нужните количества“, обясни Диана Ковачева.

От здравното министерство отговориха за bTV, че непрекъснато следят ситуацията с недостига на инсулин и, че това е проблем за цяла Европа.

„В сила от 28 юли до 3 август тази година действа "Списък на лекарствените продукти", които не могат да се изнасят от страната. Той се актуализира всяка седмица. След направена справка се установи, че лекарственият продукт с търговско име Tresiba е включен в списъка“, поясняват от ведомството.

Коментари

Новини Варна