IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
13:20 | 6 януари 2024
Обновен: 21:19 | 27 април 2024

Доц. Ангел Кунчев: Повече са болните от COVID-19, отколкото от грип

Грипът започва внезапно с главоболие, силна отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите

По материала работи: Слав Велев
Доц. Ангел Кунчев: Повече са болните от COVID-19, отколкото от грип

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев/Снимка: БТА/АРХИВ

Грипът набира скорост, но като брой все още болните от COVID-19, които имат нужда от лечение, е по-голям. Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по Българската национална телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че това ще се промени в следващите 2-3 седмици, най-вероятно в края на януари или началото на февруари. Сега съотношението на броя на приетите за лечение в болници с COVID-19 и тези с усложнения от грип е 5-6 към 1, информира още Кунчев. Според него няма нищо драматично в това, че има циркулация на двата вируса.

Постепенно грипът ще успее да измести останалите респираторни заболявания, ще се наложи и ще достигне епидемични нива, заяви главният държавен здравен инспектор и поясни, че не може да се прогнозира от кои области ще започне епидемията.

Грипът започва внезапно с главоболие, силна отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, обясни доц. Кунчев. По думите му при грипа има „класическа картина“ докато COVID-19 е „великият имитатор“ и може да бъде с картина със всякакви симптоми. Някои от формите на COVID-19 наподобяват много грипа, но все още симптоматиките не са изравнени, коментира той.

Ангел Кунчев подчерта, че тестването е много необходимо. Той обърна внимание, че грипът не е за подценяване, защото не е малък процентът на хората, при които състоянието се влошава. 

Коментари

Новини Варна