IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Здраве
14:00 | 17 март 2024
Обновен: 06:31 | 28 април 2024

Тенденция: Ракът покосява все повече млади хора

Въпреки подобренията в скрининга, туморите на дебелото черво, панкреаса и стомаха, объркват изследователите по света

По материала работи: Слав Велев
Тенденция: Ракът покосява все повече млади хора

Раковите заболявания, които обикновено се срещат при възрастни хора, все повече засягат тези под 50 години. Това сочат наблюденията на учените които разкриват тревожна тенденция. Въпреки подобренията в скрининга и лечението на рака, нарастването на ранните видове рак, особено рак на дебелото черво, панкреаса и стомаха, обърква изследователите по света. Загадката е сложна и включва потенциални фактори като затлъстяване, диета и дори генетични вариации, но една единствена причина все още не е идентифицирана, пише Nature.

Преди десет години Кати Анг, онколог в Медицинския център на университета Вандербилт, се натъква на млад пациент от Китай с вид рак, който обикновено се среща при много по-възрастни хора. Този случай не е единичен. Джордж Барето, хирург от Мумбай, намиращ се на другия край на света, забеляза подобна тенденция в своята среда и обеща да разбере причините за такива неочаквани диагнози.

Във връзка с тези тенденции се обръща все повече внимание на ранната диагностика на рака, особено след такива нашумели случаи като смъртта на актьора Чадуик Боузман от рак на дебелото черво на 43-годишна възраст. Сега организациите препоръчват скринингът да започне още на 45-годишна възраст, а в някои общности и на 40. Тези усилия са насочени към откриване на рак на по-ранни етапи, въпреки че достъпът до такива процедури остава предизвикателство, особено в отдалечените райони. Въпреки тези инициативи, случаите на рак в ранен стадий продължават да нарастват, което подчертава необходимостта от по-ефективни стратегии за неговата диагностика и лечение, се казва в изследването.

Статистиката от целия свят вече е ясна: процентите на повече от дузина ракови заболявания се увеличават сред възрастните под 50-годишна възраст. Това увеличение варира в различните държави, но модели, базирани на глобални данни, прогнозират, че броят на ранните случаи на рак ще се увеличат с около 30% между 2019 г. и 2030 г. В Съединените щати ракът на дебелото черво - който обикновено поразява мъже в средата на 60-те или по-възрастни - се превърна във водеща причина за смърт от рак сред мъжете под 50 г. При младите жени това се превърна във втората водеща причина за смърт от рак.

Изследванията на причините за този растеж са много широки, те изучават всичко от генетични мутации до влиянието на микробиома, общността от микроорганизми, живеещи в нашето тяло, върху неговото развитие.

Някои доказателства сочат, че промените в начина на живот и диетата може да играят роля, но учените са съгласни, че има множество фактори и са необходими по-изчерпателни и дългосрочни проучвания, за да ги идентифицират.

От особен интерес за науката е изследването на влиянието на околната среда и начина на живот на бременните жени и потенциалното им влияние върху риска от развитие на рак при техните деца, което подчертава необходимостта от дългосрочни проучвания, които да обхванат няколко поколения наведнъж.

Стремежът на учените да разберат ранните форми на рак все още далеч не е приключил. Изследователи като Анг и Барето си сътрудничат в международен мащаб, обединявайки данни, за да получат по-ясни прозрения.

Междувременно онкологичните грижи за млади пациенти се адаптират, обръщайки повече внимание на техните уникални нужди и дългосрочните последици от лечението. Застъпничеството и осведомеността помагат на все повече млади хора да получат по-ранни диагнози. Въпреки това, както посочва Барето, пътят към разбирането и предотвратяването на рака в ранните му стадии е дълъг и изисква внимателно събиране на данни и изследвания.

Въпреки че учените все още нямат много отговори, стремежът им да ги намерят зависи от това да погледнат на рака през нова призма, разглеждайки не само настоящето, но и въздействието на нашето минало и пренатална среда върху бъдещото развитие на болестта.

Превод: GlasNews.bg

Коментари

Новини Варна