IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
16:20 | 6 април 2024
Обновен: 13:43 | 29 април 2024

Тревожно: Стотици деца пълнят токсикологиите у нас

700 малчугани под 15-годишна възраст расте търсят помощ заради злоупотреба с алкохол и дрога годишно

По материала работи: Слав Велев
Тревожно: Стотици деца пълнят токсикологиите у нас

Стотици деца пълнят токсикологиите у нас. 100 деца под 15-годишна възраст са приемани с наркотична интоксикация в болница всяка година, а близо 600 на същата възраст са потърсили спешна помощ след препиване с алкохол.

Данните са на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи. От ведомството уточняват, че това са само официално регистрираните случаи, които болниците са им подали в края на 2023 година.

Реалната статистика вероятно е много по-стряскаща. 

Докладът на Центъра за изминалата година, с който "Труд news" разполага, е повече от тревожен. Цифрите сочат, че с всяка изминала година растат случаите на интоксикации с психоактивни вещества, марихуана и алкохол.

Тенденцията важи не само за малките деца под 15 години, но и за подрастващите в 16-18-годишната категория. В тяхната възрастовата група извадката показва, че 151 младежи са потърсили лекарска помощ след прием на високи дози дрога, а 528 са се озовали в спешното или в токсикологиите с тежко алкохолно натравяне.

Лекарите са категорични, че дори едно на пръв поглед невинно препиване е възможно да увреди мозъка и нервната система при един подрастващ организъм. Приемането на дрога пък може да има доживотни и непоправими последици - отключване на параноидна шизофрения, тревожни и панически разстройства, параноя.

Коментари

Новини Варна