IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
08:30 | 9 май 2024
Обновен: 10:50 | 20 май 2024

Влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша

Те ще са в сила до 31 юли 2024 г.  

По материала работи: Слав Велев
Влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша

Временни противоепидемични мерки се въвеждат от днес до 31 юли 2024 г.  заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Заповедта е публикувана вчера на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени  с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна.

Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества хигиенни материали, пише още в заповедта. В нея е предвидено да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив. 

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа. 

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.

В страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг вчера в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци. Това се посочва в доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на чиято база вчера беше издадена заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки. 

Коментари

Новини Варна