IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избори 2021
12:30 | 4 април 2021
Обновен: 18:57 | 21 април 2024

Спря машинното гласуване във Велико Търново

Това стана с решение на ЦИК

По материала работи: Слав Велев
Спря машинното гласуване във Велико Търново

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
 

„След обсъждане ЦИК се наложи да вземе едно кардинално решение – да бъде прекратено машинното гласуване в целия изборен район на Велико Търново”. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева, предаде НоваТВ.

По думите й са дадени указания при преброяване на гласовете след края на изборния ден при гласувалите машинно да бъде водещо начало номерът на листата, за който са гласували хората, упражнили вота си машинно.  

До това решение се стигна, след като в 4 МИР във Велико Търново възникна проблем с машинното гласуване около два часа след началото на изборния ден. РИК веднага разпореди проверка по жалба на една от политическите партии. Проблемът бил, че тяхната листа с кандидати е объркана в софтуера при залагането му в машинното гласуване. За това сигнализирали граждани, упражнили своя вот. Те съобщили, че посочената от тях преференция не отговаря на името, което е в списъка. От РИК веднага поискали указания от ЦИК да спрат машинното гласуване.

От въпросната партия настояват, че ако не се спре машинното гласуване със сгрешената листа, то те ще настояват за касиране на вота в 4 МИР.

 

Коментари

Новини Варна