IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избори 2021
14:30 | 4 април 2021
Обновен: 12:30 | 25 април 2024

Масово неспазване на дистанция пред избирателните секции във Варна

На места има проблем с машинния вот

По материала работи: Слав Велев
Масово неспазване на дистанция пред избирателните секции във Варна

Снимка.: Й. Проданова/Moreto.net

Сигнал за неспазване на дистанция и противоепидемични мерки, получи редакцията на Moreto.net.

Сигналът е за секция в училище "Никола Вапцаров" в кв. Възраждане, където има струпване на хора и неспазване на дистанция.

Репортерскa проверкa в други училища установи подобна ситуация пред избирателните секции.

В няколко от секциите на първия етаж на СОУ "Найден Геров", както и в секции в Първа Езикова гимназия в коридорите на училищата имаше струпване на хора без спазване на дистанция.

По-рано стана ясно, че има голям наплив от хора и в ОУ „Панайот Волов” във "Виница".

Във Варна има масов проблем и с машините, сигнализираха участници в изборния процес. От една от изборните секции в града споделиха наблюдението си, че тъч скрийна на устройството не реагира, ако са студени пръстите при допир или с ръкавица.

Проверка на ИА "Черно море" установи, че до обяд единици са сигналите за проблем с устройствата в града.

При гласуване машинно е много важно да се изчакват стъпките, които машината задава като съобщения на монитора.

Ако картата бъде извадена преждевременно е възможно устройството временно да блокира.

На такъв случай свидетел стана Мариела  Димитрова, репортер на Радио Варна,  в една от секциите на СУЕО „Алескандър С.Пушкин” във Варна. Вотът на избирателя в този конкретен случай беше зачетен, но машината временно блокирата, обясни председателят на секционната комисия.

Машината изписва съобщение, че картата може да бъде извадена. Едва тогава трябва да се извърши това действие. Това подчерта техническото лице, обслужващо машините в петте секции с такава възмопжност за глауване в това училище. Всяка СИК разполага с карти за гласуване, които се сменят след всеки изборател, а освен това и с резервна карта с ПИН за ново влизане в машината, ако тя бъде блокирана временно по някаква причина.

Около 15 сигнала от най-различен характер са подадени за проблеми с машините за гласуване, съобщиха от РИК-Варна. Има случаи на неработещ принтер, неработещ тъч скрийн. На всички гласоподаватели, упражнили вота си на машините, е отчетен гласът им.

Коментари

Новини Варна