IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2021
13:00 | 19 юни 2021
Обновен: 01:57 | 18 април 2024

Окончателно: 791 са секциите зад граница

Най-много във Великобритания - 135, в Турция ще са 121, а в Германия - 116

По материала работи: Слав Велев
Окончателно: 791 са секциите зад граница

Планира се машините в чужбина да са около 396

Окончателният брой на секциите зад граница за вота на 11 юли са 791 в 68 държави. Това става ясно от решение на страницата на ЦИК. Вчера от комисията заседаваха до късно вечерта по решението. Крайният срок за него, според хронограмата, бе 19 юни, то от ЦИК го взеха ден по-рано, предаде "Монитор".

В първоначалният списък броят на секциите бе 799, но на места ЦИК се съобрази с предложенията на дипломатическите ни мисии.

Така сега най-много са секциите в Обединеното кралство - цели 135, което е със 100 повече в сравнение с предходните избори. В съседна Турция секциите са 121, а в Германия - 116. В топ пет попадат още Испания и САЩ съответно със 67 и 58.

Иначе само а английската столица Лондон секциите ще са 45, а 4 от тях в самото посолство. В Турция пък най-много секции има Бурса, - 27, където има голяма българска  изселническа общност. 25 пък са секциите в Истанбул. В немската столица Берлин секциите са 8. За Германия все още няма разрешение за откриване на секциите извън посолствата, затова за там ЦИК ги обявява под условие. Ако няма разрешение до 30 юни, на 1 юли ще бъдат закрити.

По план там където има гласували над 300 души или подадени над 300 заявления ще има по една машина, където гласувалите са над 500 - и по второ устройство. Според това предложение общият брой машини, нужни за вота в чужбина, е 396.

На 17 места няма да има секции, като причините са основно три – заради липсата на сигурна обстановка или гражданска война, заради тежката епидемична обстановка или заради липсата на избиратели. Сред опасните държави са Сирия, Ирак, Палестина, Либия, Йемен, Пакистан. В Афганистан пък временно е преустановено прякото дипломатическо присъствие на България поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул. Малък брой българи има в Северна Корея, Виетнам, Монголия, Казахстан, Узбекистан. Подобно е положението и в Индонезия, където има и ограничения за пътуване вътре в страната. Причината да няма секции в Индия пък усложнената епидемична обстановка и въведените много строги ограничителни мерки. Традиционно във Ватикана не се образува секция поради особения статут. Постоянната ни делегация към НАТО в Брюксел пък се намира в Главната квартира на НАТО, където обективно не е възможно да се провежда гласуване.

 На вота през април секциите в чужбина бяха 465. Причината за рекордния брой сега е отпадането на ограничението за 35 секции в страни извън ЕС и връщането на старото правило в Изборния кодекс за т.нар. автоматични секции. Това са тези, в които на избори през последните 5 г. са гласували поне 100 избиратели. Още преди около месец ЦИК обяви над 560 такива секции.

Какво точно пише в решението на ЦИК, вижте ТУК.

Коментари

Новини Варна