IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Избори 2021
16:40 | 10 юни 2021
Обновен: 08:44 | 22 април 2024

ЦИК финтира "Сиела". Имали предложение от друга фирма за машини

45231 са заявленията за гласуване в чужбина, UK с два пъти по-малко от Турция

По материала работи: Слав Велев
ЦИК финтира "Сиела". Имали предложение от друга фирма за машини

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Това заяви зам.-шефът и говорител на ЦИК Цветозар Томов, предаде "Монитор".

По думите му най-много били от Турция- 16 363. Следват Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания- 2561 заявления. 

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", обясни той. 

"Няма да се стигне до хаос в чужбина. Организацията върви нормално", увери Томов.

Той каза, че условията и реда за поставените под карантина или в задължителна изолация хора, които към момента са около 25 000, предстои да бъдат уточнени, като броят им може да бъде и двойно по-малък предвид тенденцията за стихване на епидемията.

"Имаме предложение и от друга фирма - "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов. Той уточни, че близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

"Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа", категоричен е Томов.

"Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини", каза той.

Говорителят на комисията допълни, че се работи по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари за доставка на машини, нещата били във финална фаза и по този повод ЦИК изпрати две писма за изпълнение на детайли, свързани с изпълнение на договора.

По думите на Томов днес ЦИК ще обсъди възможността да вземе решение за процедура за пряко договаряне насочена към осигуряването на софтуерното обслужване и логистиката на парламентарния вот и местните избори на 27 юни, за които са нужни машини за гласуване.

По думите му утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. "Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания", каза той.

На въпрос дали са направили искане към правителството да актуализира план-сметката в частта машинно гласуване, което допълнително би отпуснало допълнителни пари, Томов отговори, че водят преговори в това отношение, но нищо конкретно не може да каже към този момент. 

"Сиела" за пръв път представи план-сметка на разходите, които смятат, че ще могат да изпълнят за доставката на машини и софтуерно осигуряване. По отношение на тази сметка има възражения от ЦИК, и тази сметка ще се обсъжда и цялостно и за частично изпълнение на някакъв договор между дружеството и комисията", каза още Томов. 

Той добави, че при пропадналата поръчка с цена 6,5 млн. лв ЦИК определи цена близка до границите на възможното, предвид, че по план сметка имаше 8 млн. "Да, ако разполага с допълнителни средства, ЦИК може да преразгледа тази сума, стига от другата страна да има добре обосновата на претенцията", уточни говорителят на комисията.

Коментари

Новини Варна