IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2021
09:15 | 12 юли 2021
Обновен: 14:46 | 22 април 2024

Както никога досега: Бързо и спокойно премина преброяването на вота

Обикновено в изборната нощ ситуацията е изключително напрегната

По материала работи: Слав Велев
Както никога досега: Бързо и спокойно премина преброяването на вота

Бързо и спокойно протича преброяването на вота в цялата страна.

Във Варна по-рано от обичайното голяма част от членове на секционните избирателни комисии пристигнаха в Спортна зала, където се помещава Районната избирателна комисия, предаде "Морето.net".

За разлика от предходни избори обработката тече много бързо, а членовете на комисиите са изключително доволни и споделят, че повече не желаят да виждат хартиени бюлетини.

Такива има само в секциите с под 300 души, подвижните и седемте секции, в които машинното гласуване бе заменено с хартиени бюлетини поради проблеми с машините.

Едновременно се отчитат протоколите от 15 секции, като обработката на протокол от една секция отнема между 5 и 10 минути.

За Варна и областта има около 80 секции, за които е определено контролните разписки от машините да бъдат преброени ръчно, допълни Жеков.

Безсънна, но далеч по-спокойна и кратка беше нощта и в "Арена Армеец". Обикновено в изборния ден ситуацията в залата е напрегната. Сега обаче работата на всички секционни комисии приключи в малките часове на нощта. Над 1 200 секции предадоха своите документи и резултатите от гласуването, съобщи NOVA.

Вместо с огромни чували с бюлетини, този път членовете на секции пристигнаха в "Арена Армеец" с пликове с флашки от машинното гласуване. Отчитането на вота по този начин, очаквано не доведе до опашки. Между 5 и 10 минути. Толкова бяха необходими на комисиите, за да преминат през преброителните пунктове.

А предаването на протоколите този път беше пред очите на всички.  За първи път представителите на медиите, кандидати на партиите и наблюдателите бяха допуснати вътре в залата, за да проследят от първо лице отчитането на гласовете от вота на столичани.

Емоциите в залата ескалираха за кратко. И то не заради проблеми с броенето, а заради футболните страсти. Тъй като докато предаваха протоколите, членовете на комисиите можеха да гледат и финала на Европейското първенство. Във Варна заетите с изборния процес също обърнаха голямо внимание на снощната среща - финал на Евро 2020.

Коментари

Новини Варна