IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2021
12:15 | 12 октомври 2021
Обновен: 20:40 | 23 април 2024

Втори варненец влиза в битката за "Дондуков" 2

След Костадинов и Марешки се впуска в надпреварата за президентския пост

По материала работи: Слав Велев
Втори варненец влиза в битката за "Дондуков" 2

Снимка: Фейсбук/Веселин Марешки

Втори варненец влиза в битката за "Дондуков" 2. След лидера на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов в битката за президентския пост се впуска и председателят на ПП "Воля" Веселин Марешки.  ""Елитите" унижават народа, затова се кандидатирам - за да го защитя", заяви доскорошният зам.-председател на НС.

Това е втори опит за Марешки да влезе на "Дондуков" 2. На президентските избори през 2016 г. Марешки е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Трифонов Христов, заедно с кандидата за вицепрезидент Петър Живков Петров. Получава 11,17% или подкрепата на 427660 български граждани, което му отрежда четвърто място на първи тур.

Марешки и Костадинов са стари познайници, но не от Общинския съвет в града. Свързва ги не само амбицията към президентския пост, нои  личен спор, завършил с юмручна схватка и последвало дело в съда. 

Ето какво завява Марешки:

"Реших да се кандидатирам за президент!

През 2016г. ме подкрепиха близо половин милион българи, за което съм им благодарен! В няколко града като Варна, Добрич и други бях пръв. Тогава социолозите коментираха, че това е най-високият мажоритарен резултат, постиган на избори у нас.

Постигнахме го заедно!

Всички се надпредарват да се хвалят, че някакви „елити” ги подкрепят. Но, благодарение именно на тях, България стигна дъното и стана за посмешище на цяла Европа.

С всичките си действия досега псевдоелитите ме принуждават да се кандидатирам. Тези „елити” доведоха държавата до разпад. Сега е моментът властта да се даде на народа, защото на следващите президентски избори през 2026г. държава може и да няма, а народът да се е изнесъл.

Мен не ме подкрепят „елити”! Зад мен са обикновените хора, които изнемогват в момента от скока на тока, парното, газта, хранителните продукти, които се чудят как ще оцелеят през зимата.

Властта трябва да е във вашите ръце, защото се видя, че онези нависоко изобщо не мислят за милионите българи, а само за милионите в собствения си джоб.

Сегашното положение в България не ми остави друг избор, освен да се кандидатирам и отново да защитавам народа си, както го правя години наред в бизнеса!

На 14 ноември вие ще решите дали отново ще дадете съдбата си в ръцете на тези, които ви унижават и грабят, или ще застанете зад човек, който е бил винаги на ваша страна!"

Веселин Найденов Марешки е български политик и предприемач.

Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. в град Варна. Завършва средното си образование в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Висшето си инженерно образование започва да учи в руската столица Москва, където следва 3 години, след което се връща в България, за да се дипломира в Технически университет - Варна.[1] Семеен с две деца.

Фармацевтичен бизнес

Веселин Марешки завързва първите си връзки във фармацевтичния бранш в СССР. В периода между 1991 г. и 1992 г. успява да навлезе в изключително слаборазвития тогава пазар на лекарства в България.

Към средата на 2012 г. е собственик на аптеки в повечето големи градове на България.[2] Притежава дялове в 46 компании с разнородна дейност.[1] Собственик е на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм“ и „Варна фарма холдинг“. Лично и чрез „Варна фарма холдинг“ притежава 100% от Медицински център „Младост“. Посредством сестра си, Марешки притежава 98% и в трета фармацевтична компания – „Юникомс фарма“, управлявана от Дилбер Вайсалова. Фирмата „Варна фарма холдинг“ притежава над 70 аптеки на територията на град Варна. Посредством нея бизнесменът притежава и „Диджител“, занимаваща се със строителство и дизайн. Собственик е и на „Юнисофт солюшънс“ ЕООД и „Тракия-ТД“.

Чрез „Варна фарма холдинг“ през февруари 2010 г. Веселин Марешки придобива и сградата на БТК в морския град, заедно с още две сгради, на обща стойност 16 млн. лв.

Интереси в спорта

През юли 2012 г. става собственик на Локомотив (Пловдив).[2] Напуска отбора след края на сезон 2012/13, като опростява 2.5 млн. дългове на клуба към него.

Петролен бизнес

През 2015 г. влиза в бизнеса с бензиностанции, анонсирайки пред обществеността, че строи бензиностанция, за да снабдява собствените си фирмени автомобили. Компанията, през която Марешки развива първата си бензиностанция във Варна, е „Трейднет Варна“ ЕООД, регистрирана в края на 2010 г.

Политическа кариера

През 2005 г. основава партия Национално движение за свобода и демокрация (НДСД). През 2007 г. Марешки става общински съветник, а след това и зам.-председател на Общинския съвет във Варна, избран от листата на РЗС. Скоро след изборите обаче напуска партията.[1] През 2007 г. създава политическа партия Либерален алианс. През 2012 г. прави коалиция с „Ред законност и справедливост“ (РЗС) – „за РЗС с Марешки“.

През ноември 2012 г. издига кандидатура за конституционен съдия на проф. д-р Валентина Попова с изявление от самия него.

На местните избори през 2011 г. Веселин Марешки участва като независим кандидат за кмет на Варна. Подкрепен е от ВМРО-НИЕ, ПД „Социалдемократи“, БСДП и партия Българска социалдемокрация – Евролевица.[1] На първи тур от изборите е втори, като получава 18,58 % от гласовете и отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов.[7] На втори тур губи, като получава 40,50 % подкрепа (47 565 гласа).

На президентските избори през 2016 г. Марешки е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Трифонов Христов, заедно с кандидата за вицепрезидент Петър Живков Петров. Получава 11,17% или подкрепата на 427660 български граждани, което му отрежда четвърто място на първи тур.

Коментари

Новини Варна