IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2021
08:45 | 13 ноември 2021
Обновен: 20:07 | 23 април 2024

Окончателно: Броят 100% от контролните разписки от машините

Причината е новооткритите устройства

По материала работи: Слав Велев
Окончателно: Броят 100% от контролните разписки от машините

На заседание в петък вечерта Централната избирателна комисия реши да се броят 100% от контролните разписки при машинния вот, както в страната, така и в чужбина. Задачата ще бъде възложена на секционните избирателни комисии.

Преди дни от ЦИК обявиха, че контролното преброяване ще се извърши само в 30 % от разписките. Сега основният мотив беше създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на "Сиела Норма", предаде БНР.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат", каза Нейкова.

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

Коментари

Новини Варна