IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избори 2021
13:15 | 14 ноември 2021
Обновен: 11:39 | 27 март 2024

Как гласуват българите в Европа

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави

По материала работи: Слав Велев
Как гласуват българите в Европа

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Българските граждани във всички държави в Европа могат да упражнят правото си на глас от 9 ч. българско време, съобщиха от МВнР, пише БНР.

Спокойно и без нарушения протича изборният ден в Гърция. Очаква се засилване на избирателната активност след обяд. Гръцките излъчиха и репортажи от София. В Атина се гласува с машини, което не е затруднение за избирателите. Времето за гласуване се забавя от попълване на декларации. Няма опашки от чакащи. На островите също се гласува нормално режим. Правото на вот упражняват българите на остров Крит, Миконос, Кос и Родос. Гласуват българите, постоянно живеещи и работещи в Гърция, студенти, туристи, както и група монаси от Света Гора. Печатните издания анализират политическата обстановка и публикуват интервюта на български социолози с коментари и прогнози.

В Германия се гласува само на 40 адреса. Единствено в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт има изборни секции и извън посолството и консулствата. Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма концентрация на българи, както и с оглед на досегашната активност на изборите. През април българите можеха да гласуват в рекордните 62 града. Германия е изискала задължително от членовете на избирателните комисии да предоставят документи, гарантиращи завършен ваксинационен цикъл или преболедуване на Covid-19.

В Италия секциите са 26. Възможност за машинен вот има само в една секция в Милано. Секциите са организирани от посолството в Рим и от Генералното ни консулство в Милано – съответно 17 и 9 на брой. Своите седалища за вота предоставиха почетните ни консулства в Болоня и Неапол. В Генуа, кметството даде на разположение заседателната зала на една от своите районни градски общини. Българите могат да гласуват още в другите главни градове като Торино, Триест, Верона, Флоренция, Анкона, Перуджа и др., по цялото протежение на Апенините където най-северната секция е в Тренто в Алпите , а най-южната е в селището Акония ди Куринга в Калабрия. Най-много секции – 4 има в област Тоскана, по 3 в Ломбардия и Лацио. Българското посолство в Рим акредитирано за Република Малта образува на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба.

В Обединеното кралство гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в Лондон. Ще бъдат използвани общо 92 машини. В навечерието на гласуването не бе съобщено за технически или организационни проблеми. Посланик Марин Райков призова всички да дадат шанс за добро управление на България. Агенция Ройтерс пусна съобщение, че днес българите гласуват в трети парламентарни избори тази година, като анкетите предвещават пореден неясен изход, който може да попречи на усилията в борбата с високите енергийни цени, справянето с растящите заразявания с коронавирус и широко разпространената корупция. "Пореден провал да се излезе от политическата криза и съставяне на действащ кабинет в най-бедната държава на ЕС може също да забави плановете за приемане на еврото в страната", заключава Ройтерс.

В интервю за БНР посланик Райков заяви, че е трудно да се предвиди избирателната активност, особено при положение че става дума за избори по формулата „2 в 1“, но се наблюдава чувствително намаляване на броя на подадените заявления. Той коментира, че това може да се дължи на така наречените „автоматични секции“, но също и на известна изборна умора и разочарование на някои граждани, които за трети път в рамките на седем месеца ще трябва да отидат до урните. 

В Руската федерация гласуват в четири избирателни секции: 2 в Москва и по една в Санкт Петербург и Екатеринбург.  Гласуването започна в 7 часа местно и 4 часа българско време в генералното консулство на България в Екатеринбург. Два часа по-късно отвориха врати избирателните секции в Москва - в посолството и в българския Център на промишлеността и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. По обед пред секцията в посолството се образува опашка. Гласуването върви спокойно, хората търпеливо изчакват реда си. Около 200 наши сънародници в Русия са подали предварително заявления до Централната избирателна комисия. Останалите желаещи на гласуват попълват на място декларации за гласуване извън страната, за да бъдат включени в списъците на секционните комисии. Вотът е с хартиени бюлетини, защото в нито една от четирите секции в Русия не се очакват 300 и повече избиратели.

Спокойно протича гласуването в Белгия. Изборните секции отвориха врати в 7 ч. местно време и ще затворят в 20. Не се съобщава за инциденти, които биха могли да повлияят на гласуването. Пред постоянното ни представителство в Брюксел сутринта се беше образувала малка опашка от чакащи да дадат вота си.  15 избирателни секции работят в Белгия и 2 в Люксембург. Две са секциите в Гент, 6 в Брюксел, 2 – в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. 

Машинно гласуване ще има в постоянното ни представителство в Брюксел, в Гент и в Антверпен. През юли са гласували около 3800 души – близо 70% от гласувалите през април над 5200. Сега се очаква избирателната активност да се доближи до тази през април. Секционните комисии са назначени навсякъде в пълен състав, освен в Хаселт, но по данни на посолството ни в Белгия, това няма да провали вота там, тъй като е налице необходимият минимум.

Българите в Кипър гласуват за президент и парламент в 7 секции.

В Испания сънародниците ни гласуват в 69 избирателни секции в 60 населени места.  Изборният ден започва в 7 часа местно време и ще приключи в 20. Това е най-големият брой избирателни секции откриван досега в Испания. На предишните избори на 11 юли те бяха 67, на 4-ти април – 53, а през 2017 година – 38 на брой. Електронно заявление за гласуване са подали подали едва 3202-ма души при 4157 на предишните избори. През април заявления подадоха 7946 души, но гласуваха 20 309.  От избирателните комисии очакват сега да се случи същото и предупреждават гласоподавателите да си планират повече време за попълване на документите на място. Машинно гласуване ще има в 19 от избирателните секции, а в останалите 50 вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

В 11 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Предстои да затворят и секциите в Япония и Сингапур, съответно в 13 часа и 14 часа българско време. В Япония сънародниците ни гласуват в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур в една секция. Гласуват и сънародниците ни в Бахрейн, където за първи път на тези избори е разкрита секция.

Коментари

Новини Варна