IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избори 2021
08:00 | 21 ноември 2021
Обновен: 09:09 | 29 март 2024

Денят на балотажа: Кой ще бъде новият президент?

Избираме между Радев и Герджиков

По материала работи: Слав Велев
Денят на балотажа: Кой ще бъде новият президент?

Снимка: Десислава Кулелиева за БНТ

Днес ще се проведе вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент, като при решаващия вот българите трябва да изберат една от двойките Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева.

Те достигнаха до балотажа, след като на първия тур Радев - Йотова събраха 49.42% от гласовете, а техните опоненти Герджиков - Митева-Матеева получиха 22.83%.

Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. Когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, те се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.

Да гласуваме можем в близо 13 000 секции у нас. А сънародниците ни зад граница в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства.

Според Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация както 24 часа преди изборния ден, така и в изборния ден, а резултатите от социологическите проучвания могат да се оповестяват след 20.00 ч.

Хората, които са били включени в избирателните списъци на лицата, поставени под карантина или задължителна изолация на 14 ноември, ще бъдат включени и в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия на 21 ноември, ако продължават да са под карантина или задължителна изолация в изборния ден.

Тези, които са поставени под карантина след 14 ноември, след подаване на заявлението си ще бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, ако на територията на населеното място, в което са карантинирани, има образувани подвижни избирателни секции.

Гласуването

Влизайки в избирателната секция, личната карта на гласоподавателя се предава на служителите на комисията, а те са длъжни да дадат карта за гласуване.

На екрана след поставянето на картата се появяват три опции - двете кандидат-президентски двойки и "Не подкрепям никого". След като маркира една от тези възможности, гласоподавателят трябва да натисне и надписа в долната дясна част на екрана "Потвърждавам".

Коментари

Новини Варна