IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2021
14:15 | 22 ноември 2021
Обновен: 06:05 | 18 април 2024

ЦИК излезе с окончателно обобщение на изборите при 100% протоколи

Зад граница настоящият президент събира 66,97% срещу 31,28% за Герджиков

По материала работи: Слав Велев
ЦИК излезе с окончателно обобщение на изборите при 100% протоколи

Колаж: Bulgaria ON AIR

Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур на изборите за президент и вицепрезидент с 66,72% или 1 539 650 гласа. Това показват данните при обработени 100 процента СИК протоколи в РИК, предаде "ДНЕС.bg". За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31,80 на сто или 733 791 избиратели. "Не подкрепям никого" са посочили 1,48 процента или 34 169 души.

Извън страната при обработени 100 процента СИК протоколи Румен Радев и Илияна Йотова получават 66,97 процента или 86 956 гласа. Техните опоненти Анастас Герджиков и Невяна Митева са подкрепени от 31,28 на сто или 40 616 избиратели. 1,75 на сто от избирателите в чужбина или 2 276 души не са подкрепили никого.

Всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев на балотажа на 21 ноември. Това показва демографския и партиен профил на вота, направен от "Галъп".

Почти 100% от вота на излезлите да гласуват привърженици на БСП са отишли при Радев, над 90% от тези на ПП (и 8% за Герджиков) и на ИТН (и 7% за Герджиков), над 70% от привържениците на „Възраждане“ и на ДБ също са избрали Радев и т.н.

В близо 90% от случаите пък подкрепящите ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче на балотажа и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При ДПС подкрепата за Герджиков е в съотношение: 69% за Герджиков срещу 28% за Радев.

Така, повече от една трета от вота за Радев е дошла от ПП, близо една четвърт - от БСП, една десета - от ИТН, 7% - от ДБ и т.н. Вотът при Герджиков идва основно от ГЕРБ (близо две трети от общия вот на кандидата) и от ДПС (13% от общия вот за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от привърженици на ПП и т.н.

В общи линии, електоратите на партиите са излезли да гласуват сравнително пропорционално спрямо миналата неделя (включително и електоратите на нови формации и формации, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно видимо изключение - ДПС.

Мобилизацията при ДПС сега е около 6% в страната, при около два пъти по-висок дял за ДПС миналата седмица. Това е и част от обяснението за сравнително по-ниската активност сега. Разбира се, в балотажи обикновено се очаква именно по-ниска активност спрямо първи тур, посочват социолозите.

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, в сравнение с този на Герджиков, показва подкрепа сред хора с по-благоприятна жизнена перспектива, т.е. по-високо образование, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и т.н.

Това в голяма степен кореспондира с подкрепата за Радев от страна на „Продължаваме промяната“ - това е формация, която се базира именно на икономически активните възрасти. Другата основна подкрепа за Радев идва от БСП - партия, която пък обикновено има подкрепа сред по-възрастни хора, с по-ниски доходи и т.н.

До квадратчето „Не подкрепям никого“ сравнително по-често са прибягвали привърженици на „Възраждане“ и „Демократична България“ – явно изборът между двамата кандидати е бил труден. Разбира се в тези два електората като цяло решително преобладават гласовете за Радев. В квадратчето „не подкрепям никого“, закономерно, личат най-вече хора, които и в предходния тур са гласували така.

Профилите са от екзит пол, възложен и финансиран от БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и „Инвестор.БГ“ АД и проведен от „Галъп интернешънъл болкан“.

Радев печели вота и в САЩ, избирателната активност беше слаба

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души.

Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен Радев и Илияна Йотова, предаде БНР.

Осемте избирателните секции в Чикаго отчитат значително по-нисък брой гласували от миналата неделя. По предварителни данни вероятно малко над 1600 души са упражнили правото си на глас. Твърде малък процент от близо 200-те хиляди българи, за които се предполага, че живеят тук.

В друг район на САЩ - Нова Англия, общо гласувалите по неофициални данни са около 596 спрямо 1021 от миналата неделя. За Бостън от 602 гласували на първия тур на 14 ноември сега са 322-ма, а общо за щата Масачузетс те са 469 - също почти наполовина по-малко.

Във всички избирателни секции и в района на Чикаго, и в Нова Англия преобладават гласовете за Румен Радев.

Според данни на ЦИК при обработени 99,82% от протоколите за Румен Радев са гласували 79,43% от нашите сънародници при 20,57% за Анастас Герджиков. За Радев са подали гласа си 3576 души, а за Герджиков - 926.

Още новини за отминалия вот четете на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна