IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Община Варна
15:00 | 2 май 2023
Обновен: 00:00 | 15 юни 2024

250 000 лв. са отделени за социални помощи в община Варна

Сериозен ръст има и при парите, заложени за пенсионерските клубове

По материала работи: Ставри Таргов
250 000 лв. са отделени за социални помощи в община Варна

Въпреки липсата на бюджет нормалното функциониране на всички 58 социални услуги във Варна ще бъде гарантирано,  стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“.

На него съветниците приеха бюджетните разчети и лимити на Община Варна в частта за социално подпомагане, които ще играят ролята на временен бюджет до приемане на държавната план-сметка.

Проекторамката е в размер на малко над 32 млн. лева. За делегираните от държавата дейности във функция „Социално подпомагане и грижи“ са предвидени средства в размер на близо 20,5 млн. лева. 

С тях ще се финансира издръжката и функционирането на над 35 социални институции, осигуряващи грижи за възрастни хора, деца в риск, хора с увреждания, лица, претърпели насилие и жертви на трафик.

Други 11,5 млн. лева са заделени за дейности, финансирани от общинския бюджет. От тях 3,75 млн. лева Община Варна е планирала за Домашния социален патронаж, осигуряващ топла храна на 550 възрастни и хора с увреждания.

Социалната програма възлиза на близо 5,6 млн. лева. Тази сума е с 900 хил. лева повече спрямо приетата през 2022 г. финансова рамка. В програмата са включени и 644 хил. лева за увеличение на стандартите на местните услуги за достигане на държавните стандарти към 31 декември 2022 г.

Сериозен ръст има при парите, заложени за пенсионерските клубове. За тях общината е предвидила 514 хил. лева, при около 100 хил. лева през миналата година.

Планираните средства за социални помощи са в размер 250 хил. лева – почти двойно повече спрямо пандемичната 2020 г.  240 хил. лв. ще бъдат отпуснати на социално слаби граждани, а 9 600 лв. – за подпомагане на деца на загинали полицаи.

В проектодокумента е включено също закупуването на специализирани микробуси за хора с увреждания, тъй като осемте транспортни средства, с които общината разполага, са крайно недостатъчни, беше съобщено по време на заседанието.

Коментари

Новини Варна