IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
14:40 | 28 март 2024
Обновен: 19:34 | 27 април 2024

Малко над 140 000 лв. ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци

Други 40 000 лв. са за 17 двойки с репродуктивни проблеми

По материала работи: Ставри Таргов
Малко над 140 000 лв. ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание.

60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности.

Съветниците одобриха също еднократни здравни помощи за 37 варненци, сред които и 4 деца. За тях от общинския бюджет ще бъдат осигурени 40 250 лева.

Други 40 000 лева Община Варна ще предостави на 17 двойки с репродуктивни проблеми за дейности и изследвания по асистирана репродукция. 13 от семействата ще получат по 2 000 лв. за изследвания и манипулации, а останалите 4 – по 3 500 лв. за процедури по донорска програма.

От началото на годината са подпомогнати 83 варненски семейства, като общата стойност на подпомагането е 190 000 лева.

На днешното заседание беше избран и Експертният съвет към Фонд „Култура“. Съветниците дадоха съгласието си техните колеги Даниела Димова и Евгений Станимиров да бъдат постоянни членове на Съвета.

За външни експерти бяха определени Милена Кънева („Изпълнителски изкуства”), Страцимир Павлов („Музика“), Сияна Георгиева („Архитектура и дизайн“), Красимира Костадинова („Визуални изкуства”), Елица Матеева („Филмово изкуство“) и Свилен Енев („Литература”).

Общинският съвет даде съгласието си скулптурен ансамбъл „Последният мостик на стария капитан” да бъде поставен на Морска гара във Варна. Проектът е преминал през всички необходими процедури и след одобрението му от Общинския съвет предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата.

Съветниците от групата „Български гласъ“ поискаха освобождаването на Димитър Чутурков от поста председател на ПК „Култура и духовно развитие“, но предложението им не събра достатъчен брой гласове.

Тази година се навършват 55 години от основаването на ОУ „Захари Стоянов“ във Варна. Първоначално беше предложено да се отпуснат финансови средства на училището за наем на залата в Двореца на културата и спорта, където ще се проведе тържествен концерт, но след дискусия съветниците решиха базата да бъде предоставена безвъзмездно.

Коментари

Новини Варна