IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
09:15 | 25 юни 2021
Обновен: 08:33 | 18 април 2024

Освен мътна и кална – водата в Добрич се оказа и бъкана с много опасни бактерии

Препоръката е да се преварява или да се пие минерална

По материала работи: Ставри Таргов
Освен мътна и кална – водата в Добрич се оказа и бъкана с много опасни бактерии

Голяма част от пробите на водата в град Добрич, КК „Албена” – горна зона и с. Стожер съдържат опасни бактерии, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Взетите 13 проби от различни пунктове са анализирани по физико-химични и микробиологични показатели.

Резултатите показват, че 12 от пробите не отговарят по физико-химични показатели: цвят и мътност, а 11 проби не отговарят по микробиологични показатели на здравните изисквания - 9 проби не отговарят по показателите: Колиформи, Ешерихия коли, Ентерококи и Брой колонии (микробно число) при 22ºС; 1 проба не отговаря по показателите: Колиформи, Ешерихия коли, Ентерококи; 1 проба не отговаря по показателите: Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС.

Само една проба вода, пробонабрана от пункт в зона на водоснабдяване Добрич-Запад, обхващаща района след жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич, отговаря на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Припомняме, че след обилните дъждове от чешмите през уикенда в областния център и част от населените места в областта и курортния комплекс потече мътна и кална вода. След множество сигнали до РЗИ, на 20 юни беше предприето пробонабиране от общо 13 пункта при крана на потребителя.

При повторно пробонабиране на 21 юни на общо 15 проби от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, КК Албена - горна зона и с. Стожер, са отчетени отклонения в качеството на водата при 5 проби по показателите цвят и мътност – 3 проби от КК „Албена“-горна зона, 1 проба от гр. Добрич и 1 проба от с. Стожер.

За населението в тези зони остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се преварява, уточняват от РЗИ, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна