IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Област Варна
09:15 | 2 декември 2021
Обновен: 09:05 | 23 март 2024

След ада в Рояк, едното от момчетата - герои с паник атаки. Бълнува стихията!

Много ни дойде, децата преживяват трудно случилото се, разказва майката на едно от момчетата

По материала работи: Ставри Таргов
След ада в Рояк, едното от момчетата - герои с паник атаки. Бълнува стихията!

Половина жители на с. Рояк са участвали в гасенето на нощния пожар в хосписа “Топъл дом”, когато загинаха 9 от обитателите му. В частния старчески дом живееха 58 души, повечето трудноподвижни.

Герои на спасителната акция в Рояк обаче безспорно са 4 момчета от селото на по 15-16 години, оказали се на близката спирка на 50-ина метра от дома. Сред тях са Селим, Мерт и Октай. Те са били едни от първите, притекли се на помощ.

“Хвърлиха се в огъня, без да мислят за себе си”, разказва кметът на провадийското село Мехмед Кодран.

“Изключително мъжествена е постъпката на тийнейджърите, които дойдоха преди пожарните екипи и не се поколебаха за миг”, допълва директорката на дома Милена Мазурик.

Безкористната им постъпка бързо ги поставя в светлината на прожекторите и всички искат да видят младите герои. Но огнената нощ оставя своите следи върху тях и им трябва време да се отърсят от преживяното.

“Много ни дойде, децата преживяват трудно случилото се. Тръгнахме по лекари, синът ми има болки в кръста, след като пренася възрастните хора на ръце. Всяка вечер бълнува насън”, разказва майката на единия герой.

Сигнал за пожара е бил подаден в 18 ч на 22 ноември, на място за минути се озовават 6 пожарни екипа от Варна и Дългопол. Огънят е бил овладян към 20,30 часа, а хората - евакуирани от сградата с помощта на доброволци и полицията.

През това време много от местните жители вече са в сградата в стремеж да извадят немощните старци от огнения ад. Повече от 30 от обитателите не осъзнават случващото се, защото са с деменция или психични проблеми.

В акцията по преместването им в общинския хотел в село Аспарухово се включват много от местните - жените ги хранят, като им мажат филии, оправят спалното бельо и подготвят стаите, мъжете носят наравно с полицаите, разказва Мехмед Кодран.

Пожарът е тръгнал от покрива - според една от версиите е избухнал в бойлерното помещение на старческия дом. Не е имало засегнати стаи, но задимяването е било много силно, каза директорът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев.

По време на пожара в сградата са се намирали и 7 души от персонала на дома, но те не са могли да помогнат на всички обитатели заради гъстия дим. Общо 32-ма работят в “Топъл дом”, до деня на пожара не е получаван сигнал за нередности, коментира зам.-министърката на труда Надя Клисурска.

По думите на окръжния прокурор на Варна Красимир Конов не са установени пропуски, свързани с пожарната безопасност. От 1 януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани, заяви при посещението си на място след трагедията социалният министър Гълъб Донев.

В понеделник е било последното погребение на мъж, чиито деца живеят в Канада и САЩ, другите са погребани през изминалата седмица.

В село Рояк живеят постоянно около 230 души, всички те с малки изключения са мюсюлмани, а повечето от обитателите на дома са християни.

Училището е затворило врати през 2001-а, а 6 години по-късно е приватизирано и в него се помещава злополучният дом за стари хора, обитаван предимно от жители на Разград, Шумен, Добрич, Варна, дори и Несебър.

От оцелелите 48 души само един е прибран от роднините си, останалите 47 са настанени ден след пожара в общинска база в Аспарухово. 33-ма души са с различна степен на деменция и не може да бъдат настанени на друго място.

Близките на възрастните плащат месечна такса 600-690 лв. за положените грижи.

Някои от тях ползват от години социалните услуги на дома, всички ще бъдат върнати в с. Рояк след ремонта на опожарената сграда, който се очаква да продължи около два месеца.

Тези хора са настанени тук заради конкретна причина, защото няма начин някой да се грижи за тях. За възрастните още една смяна на обстановката е травмираща, в общинската база те се чувстват добре, за тях се полагат същите грижи от нашия персонал. Когато ремонтираме сградата, ще се върнем там, каза за “24 часа” директорката на дома Милена Мазурик.

“Нямам думи за огромната помощ, която получихме, това са хора с големи сърца, благодаря на всички”, допълни тя, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна