IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Област Варна
14:20 | 2 май 2022
Обновен: 15:49 | 29 март 2024

Затлачено дере в аксаковското село Куманово плаши с наводнение

Хората от години живеят в страх, когато вали

По материала работи: Ставри Таргов
Затлачено дере в аксаковското село Куманово плаши с наводнение

Затлачено дере в аксаковското село Куманово може да наводни при пороен дъжд близките имоти, алармират местни жители. Хората от години живеят в страх, когато вали, а достъпът до домовете им е затруднен заради кал и наноси.

Оттук минават живеещите на улицата край дерето в село Куманово, за да стигнат до домовете си. Често се случва да закъсат с колите си в калта. При всеки пороен дъжд или силно снеготопене, имотите край дерето са залети с вода.

"Тъй като водата, която се стича, е голяма по обем и трябва така да бъде направено, че тя да се стича в дерето." - обяснява Валентин Джуров

Атанаска Димитрова е сред потърпевшите. Твърди, че след всеки пороен дъжд отсечката се превръща в река.

"Тази градина е цялата във вода. Всичко плава във вода. Дворът ни, добре, че направих такава ограда да не влиза вода - пълнеше се до къщата с вода. От 10-15 години пускаме жалби и молби до Аксаково и все ни лъжат, че правят проект. Досега нищо не са направили." - разказва тя.

Още от 2010 година потърпевшите пишат жалби до Община Аксаково, но до момента проблемът им не е решен. А докато очакват институциите да направят нещо, търпят и големи щети заради голямото количество вода, което се изтича до домовете им.

"35 метрова стена беше катурната и в резултат на това аз бях принуден да я възстановявам, което ми костваше много финансови средства - 5000 лева в случая" - негодува Валентин Джуров.

В бюджета на Община Аксаково за тази година са заложени 10 000 лева за изграждане на съоръжение, което да предпазва Куманово от наводняване. Ремонтните дейности включват уширяване, удълбочаване и почистване на дерето.

"Не може да стане толкова бързо, при условие, че трябва да мине през толкова много институции. Всяка една да си даде одобрението. И водопровод минава оттам. Затова са заложени тези 10 000 лева да се изготви този проект, да се направят тези водосточни канавки и да се оберат водите, които идват от нивите и да защитят техните имоти." - обяснява Атанаска Палашева, кметски наместник на с. Куманово

"Проблемите са от 20 - 30 години назад. Лошото е, че нещата не се случват така, както ни е обещано и както искаме." - казва Мария Николова, Инициативен комитет за развитие на с. Куманово

Докато чакат общината да се погрижи за тях, хората сами започнали да почистват дерето, за да предпазят домовете си от наводняване.

"Страхувам се. Тук става едно бучене, страшна работа става при наводнението. Не можем да спим вечер, даже. Трябва да се вземат мерки за това нещо, да се почисти, да се разшири това дере. Брегът на реката да се разшири." - казва Атанаска Димитрова.

 "Действително е много притеснително. Тук цялото пространство се залива с вода, просто нямам думи да Ви опиша колко е страховито" - разказва Валентин Джуров.

Потърпевшите настояват институциите най-после да си свършат работата. Надяват се този път обещанията към тях да бъдат изпълнени и да се изгради съоръжението, което ще пази селото от наводнения, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна