IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Област Варна
13:00 | 11 март 2023
Обновен: 19:19 | 10 юни 2024

В 2 селища във Варненско пият вода с неприятен мирис

В нея е установен остатъчен хлор

По материала работи: Ставри Таргов
В 2 селища във Варненско пият вода с неприятен мирис

В 2 селища във Варненско пият вода с неприятен мирис и с остатъчен хлор. Това показват последните анилизи на РЗИ в морската столица.

В с. Царевци е установен остатъчен свободен хлор 0,64 мг/л при норма – 0,3-0,4 мг/ и мирис – неприемлив за потребителя, в с. Горица - остатъчен свободен хлор - 0,975 мг/л при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя.

Издадени са 2 предписания до ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.

Съгласно българското законодателство обеззаразяването на питейната вода при траспортирането й на дълги разстояния е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода.

Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества.

Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика.

Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л.

СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг/л.

Като уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор могат да се посочат: бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор. На основание гореизложеното даваме следните препоръки:

- Да не се консумира вода директно от чешмата;

- Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;

-При готвене да се кипне водата преди да се поставят продуктите в нея;

В райони с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба, след възстановяване на водоподаването и до възстановяване на качеството на водата, съветват от РЗИ - Варна.

Коментари

Новини Варна