IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Област Варна
11:00 | 27 март 2024
Обновен: 22:04 | 15 юни 2024

Община Ветрино набира доброволци за борба срещу бедствия и пожари

Търсят се още 20 души

По материала работи: Ставри Таргов
Община Ветрино набира доброволци за борба срещу бедствия и пожари

Ветрино събира отряд от доброволци, които да се борят с бедствия, аварии и пожари на територията на общината.

Досега формированието, създадено по Закона за защита при бедствия през 2017 г.,  разполагаше с 5 доброволци за извършване на спасителни работи при снегонавявания, наводнения, пожари и други бедствия,  възникнали на територията на общината.

Днес Общинският съвет реши броят им да бъде увеличен до 25. Предложението за това кметът Димитър Димитров мотивира с „възникнал интерес от страна на жители на община Ветрино да вземат участие като доброволци в това формирование“.

Разходите за 20 от тях ще бъдат поети по реда на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. За останалите 5 ще плаща Община Ветрино.

Доброволците са на подчинение на кмета и на общинския служител по Гражданска защита. При пожар те получават нареждания от началника на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението в Провадия.  Всеки член на формированието ще има граждански договор с общината и ще получава заплащане само при участие в спасителни акции. На всеки от тях ще бъде направена и застраховка за злополука.

„Вече имаме 25 кандидати. Те са предоставили медицинско, свидетелство за съдимост, удостоверение за психичното им състояние, диплома за средно образование. Очакваме и още заявления. В това число и на професионални пожарникари, които имат вили на територията на общината и са готови да се включат в доброволчески дейности в свободното си от дежурства време. Окончателният избор ще направи назначена от мен комисия с участието на началника на ПС ПБЗН в Провадия. Всеки доброволец ще получи своя персонален индификационен код едва след одобрение от МВР“, обясни кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров.

От скоро на територията на общината отново има противопожарен автомобил. Той е собственост на частна фирма. С разширяването на доброволческото формирование в община Ветрино се надяват да получат от МВР и рециклирана пожарна кола.

Коментари

Новини Варна