Засилва се интересът на българите към ваканционни имоти по Черноморието
В големите градове предлагането изпреварва търсенето, което се отразява на цените
Публикувана: 18 Oct 2019 | 12:01

Все така динамичен остава пазарът на ваканционни имоти през третото тримесечие на 2019 г., сочат данните на водеща агенция в сферата на недвижимите имоти. Най-предпочитани са двустайните апартаменти в диапазона между 30 000 – 45 000 евро и студията в диапазон между 15 000 – 20 000 евро. По-слабо е търсенето на тристайни апартаменти, като там цените са между 50 000 – 70 000 евро. Клиентите, които закупуват имоти по Българското Черноморие финансират покупките си основно със собствени средства.

 

За периода се наблюдава намаление на цените от страна на някои инвеститори. Този факт в комбинация с разплащателните планове, които предлагат, допринасят за увеличаване броя на реализираните сделки. От началото на годината до момента продължава положителната тенденция на засилен интерес от българите, които са и най-големият процент от купувачите. Наблюдава се и увеличаване на клиенти от Русия.

 

На национално ниво пазарът остава спокоен и балансиран. Скоростта, с която се сключват сделки се забавя. Предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес. Това означава, че ръстът на цените вероятно вече е на предела си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят. Все по-пресилени стават очакванията на вторичния пазар, където проблемът с надценените оферти се усеща най-силно. Добър пример за това е предлагането на жилища в крайните квартали на столицата, където офертните цени на места се доближават до тези в централните райони.

 

По данни на агенцията през третото тримесечие на 2019 г. най-засилено в София е търсенето на двустайни апартаменти, ново строителство, в диапазона между 60 000 и 80 000 евро. Все по-често се наблюдава интерес към двустайни жилища в по-напреднал етап  на строителство. За разлика от предходното тримесечие, през настоящото се наблюдава по-слаб интерес при търсенето на тристайни апартаменти, като те са в широкия диапазон, между 90 000 и 150 000 евро. В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.

 

За периода основно остава предлагането на апартаменти. Според данни на агенцията, за разлика от миналото тримесечие, през настоящото по-голям дял се отчита при предлагането на двустайните жилища спрямо тристайните. В дъното на класацията са многостайните и едностайните апартаменти. Предлагането е предимно на монолитно строителство, като по-голям процент от сделките са за имоти ново строителство, в етап на строеж. Значително по-малко са сделките с панелни апартаменти. Цените, на които се сключват сделки за монолитни двустайни апартаменти са в диапазон между 50 000 - 90 000 евро или 1000 – 1600 евро/кв.м. (като ниския диапазон се отнася за незавършено строителство) в зависимост от района, състоянието и други ключови фактори. Цените на предлаганите тристайни апартаменти пък варират между 90 000 – 145 000 евро или 950 – 1150 евро/кв.м.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )