Имало пропуски в разследването на Зайков
Убитият съсед не е трябвало сам да претърсва дома си, заяви Ботев
Публикувана: 17 May 2019 | 10:04

Пропуски при организацията и оценката на ситуацията от страна на полицията са причината да не бъде заловен досега издирваният за убийствата в Костенец Стоян Зайков. Това каза пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

 

Стоян Зайков е заподозрян за извършването на две убийства в Костенец - едното на бившата му приятелка и това на негов съсед, който му е и братовчед. Издирването продължава вече осми ден, но от Зайков няма следа. Вчера главният секретар на МВР комисар Ивайло Иванов каза, че полицията няма да мръдне от града, докато издирваният не бъде заловен.

Според Ботьо Ботев, органите на реда не е трябвало да допускат съседът на Зайков - Валенти Петров, който беше открит мъртъв в дома си, сам да претърсва къщата си.

 

Петров е получил разрешение сам да претърси къщата си и да провери дали Зайков не се крие там. След това полицаите го разпитали и той е изразил готовност да съдейства на разследването.

 

"Оперативно не е оценено това, което е подавал като информация човекът. Недопустимо е сам да проверява къщата си", категоричен е Ботев и допълва, че ако не бяха допуснати грешки, то досега Зайков щял да бъде заловен.

 

Той заяви още, че в досегашната си работа полицията залага повече на явните дейности за проверка на обекти, докато в оперативната оценка се правят сериозни пропуски.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )