IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:40 | 25 април 2019
Обновен: 07:21 | 21 април 2024

Строителният бранш е притеснен от липсата на квалифицирани кадри

По материала работи: Пламен Янков
Строителният бранш е притеснен от липсата на квалифицирани кадри

Строителният бранш продължава да е притеснен от липсата на квалифицирани кадри, като особено застрашено е изпълнението на проекти от ВиК сектора по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Това обяви на пресконференция Благой Козарев от Камарата на строителите в България (КСБ). Проблеми от години остават отчужденията, археологията, качествените проекти, сивият сектор, обжалването на обществените поръчки и критерият на най-ниска цена, заложен в търговете, обясниха специалистите, цитирани от Дарик.

 

Предстои изпълнението на 190 поръчки по ОПОС за 350 строителни обекта за над 1,2 млрд. лева. Искаше ни се тези проекти поне преди година или шест месеца по-рано да се случат, но пак се получава струпването им в края на програмния период, коментира Козарев. Той отбеляза, че доста от компаниите са с намалени ресурси, имали са и престой.

 

Козарев изтъкна, че одобрените проекти от последните няколко седмици са разработвани в продължение на три години, а само за миналата година в сектора ВиК заплатите са се покачили със 17% (заплатите в другите сектори на строителството са увеличени с 15%), а цените на проектите не могат да се променят. По тази причина от Камарата предлагат съвместно с държавата да се намери механизъм за индексация на проектите.

 

Фирмите са притеснени дали ще намерят работници за проектите и се надяват бързо да започне изпълнението им, защото срокове са много кратки, а трябва да мисли и за внос на работници, защото българските специалисти заминават в европейски държави.

 

От Камарата на строителите в България годишно обучават по 5000 души, като чувствителна част от тях заминават на работа в Европа. Същевременно България е последна по размер на почасовата ставка от 3,16 евро, а режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчаване.

 

Експертите на Камарата разчитат на ускореното въвеждане на дигитализацията в строителния процес, което ще позволи по всяко време да има контрол върху всеки етап от изпълнението на обектите. С дигитализацията на процеса според КСБ ще се решат проблемите с корупционните практики, качеството и отговорността на строителите и предлагат това да бъде нормативно регламентирано.

 

Камарата на строителите в България продължава да смята, че националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради трябва да продължи, заради доказаните ползи от нея.

Коментари

Новини Варна