Удължиха срока за придобиване на обща специалност при лекарите
Причината: Да не останат хиляди пациенти без лични доктори
Публикувана: 17 May 2019 | 12:27

За да не останат хиляди пациенти без лични лекари, се удължава срокът, в който общопрактикуващите трябва да придобият задължително специалност. Това решиха депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за лечебните заведения.

 

Целта на предлаганите промени е да се предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, като се даде възможност на общопрактикуващите лекари, които са започнали обучение за придобиване на специалност "Обща медицина", да го завършат.

 

При досега действащия закон срокът, в който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност, щеше да изтече на 3 юни тази година.

 

Според данните обаче броят на лекарите, осъществяващи дейност като индивидуална практика за първична медицинска помощ, които не са придобили специалност "Обща медицина", е общо 568. Има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност.

 

Затова, за да не бъдат прекратени практиките им, парламентът реши срокът, в който лекарите трябва да придобият специалност "Обща медицина", да се удължи с 4 години.

 

Основната пречка пред лекарите да придобиват специалност е липсата на заместници, когато джипитата трябва да отсъстват заради обуението си. Този проблем е най-често срещан при лекарите в отдалечените и труднодостъпни райони.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )