От понеделник Перник ще има питейна вода по график
Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена"
Публикувана: 15 Nov 2019 | 19:49

Кметът на Перник Станислав Владимиров подписа заповедта за въвеждането на воден режим. От 18 ноември перничани ще имат вода от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа, съобщи БНР, цитирано от dnevnik.bg. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".


Освен за Перник ограниченията ще важат и за град Батановци и за девет села.


Режимът е съобразен с изискванията на държавата месечният отток от язовир "Студена" да не надвишава 1 милион кубически метра.

 

Районната здравна инспекция задължи директорите на училищата и на детските градини да осигуряват необходимите количества минерална, изворна или трапезна вода за децата и учениците. Учебните и детските заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.


Сред мерките, предприети във връзка с режима, са извършване на ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения.

 

От здравната инспекция съобщиха, че се подготвят предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения, които ще бъдат връчени в най-кратък срок. За изпълнението им здравните инспектори ще следят стриктно.


Перничани готвят протест заради кризата с водата. Недоволството е породено както от състоянието на язовир "Студена", чийто обем драстично спадна, така и от неяснотите около предстоящия воден режим. Организацията тече в социалните мрежи. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на ВиК.


По-рано министърът на регионалното развитие обяви, че се търсят алтернативи за снабдяването на Перник с питейна вода. 

Коментари ( 0 )