Срещу салмонела варете, печете и пържете добре месото, това призова днес по "Нова телевизия" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че салмонелните микроби в малки количества не са опасни, но ако храната се държи на стайна или висока температура, се размножават и могат да предизвикат отравяне.
Симптомите на салмонелата са висока температура, болки в стомаха и разстройство. Тя може да е опасна за бебетата, малките деца и бременните жени.
Коментарът му беше по повод новината, съобщена от Агенцията по храните вчера, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е влязло в България, а част от него е продадено.
"Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората", посочи Кантарджиев. Той уточни, че ако е пипано заразено месо и се докосне друга хряна няма опасност, освен ако тя не е оставена задълго извън хладилника.
Колбасите не са опасни, защото са термично обработени. Известен риск има с пушените меса.
Консерванти, които масово се влага в преработените меса, също убиват микробите на салмонелата.
Професорът посочи, че няма завишаване на броя на заболелите от салмонела, като от началото на годината те са 500 души.
Четете още
Най-малко 100 тона пилешко месо са заразени със салмонела на българския пазар
Наблюдават пристигащите в България пратки с месо от полски производител
Коментари