IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
10:00 | 6 декември 2019
Обновен: 04:24 | 18 март 2024

Проф. Кантарджиев: Срещу салмонела варете, печете и пържете добре

Ако храната се държи на стайна или висока температура, салмонелните микроби се размножават и могат да предизвикат отравяне

По материала работи: Пламен Янков
Проф. Кантарджиев: Срещу салмонела варете, печете и пържете добре

Срещу салмонела варете, печете и пържете добре месото, това призова днес по "Нова телевизия" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че салмонелните микроби в малки количества не са опасни, но ако храната се държи на стайна или висока температура, се размножават и могат да предизвикат отравяне.


Симптомите на салмонелата са висока температура, болки в стомаха и разстройство. Тя може да е опасна за бебетата, малките деца и бременните жени.


Коментарът му беше по повод новината, съобщена от Агенцията по храните вчера, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е влязло в България, а част от него е продадено.


"Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората", посочи Кантарджиев. Той уточни, че ако е пипано заразено месо и се докосне друга хряна няма опасност, освен ако тя не е оставена задълго извън хладилника.


Колбасите не са опасни, защото са термично обработени. Известен риск има с пушените меса.


Консерванти, които масово се влага в преработените меса, също убиват микробите на салмонелата.


Професорът посочи, че няма завишаване на броя на заболелите от салмонела, като от началото на годината те са 500 души.

 

Четете още

Най-малко 100 тона пилешко месо са заразени със салмонела на българския пазар

Наблюдават пристигащите в България пратки с месо от полски производител

Коментари

Новини Варна